“Udruženje osoba oboljelih od Celijakije” Tuzlanskog kantona organiziralo je predavanje doc.dr. Lejle Osmančević na temu učestalosti obolijevanja od Celijakije unutar prvih srodnika. Predavanje je realizirano u okviru projekta “Učimo kuhati zajedno” podržanog od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Celijakija ili glutenska enteropatija je jedna od najčešćih hroničnih bolesti probavnog sistema koju karakteriše nepodnošljivost glutena unešenog hranom. Osobe sa celijakijom ne tolerišu gluten, zajednički protein nađen u žitaricama pšenice, raži i ječma. Bolest nastaje kao posljedica poremećenog imunološkog odgovora koji se javlja u osoba koje imaju genetsku predispoziciju osjetljivosti na unos glutena. Unošenje glutena u probavnu cijev oboljelih izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice tankog crijeva koja zbog toga ne može normalno apsorbirati hranjive tvari, vitamine i minerale. Ukoliko se ne liječi celijakija može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija od kojih su najteže maligne bolesti. Zato je stopa smrtnosti u pacijenata oboljelih od celijakije je 1,9 do 3,8 puta veća od stope mortaliteta u općoj populaciji. Nakon održanog predavanja članovima Udruženja osoba oboljelih od Celijakije Tuzlanskog kantona su podijeljeni novogodišnji paketi sa bezglutenskim namirnicama.