"Valter"

Idemo zajedno

10 pobuna koje nastaju u tijelu kada ne pijete dovoljno vode

Spread the love

Da bi utažili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. No ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju uvrstiti u svakodnevnu rutinu, i tako prave veliku štetu svojem tijelu. Pobrojali smo neke od znakova da tijelu nedostaje vode.

1. Usta su suha

Najočigledniji znak žeđi manifestira se kroz suhoću usnica, jezika i usne šupljine. No ako vam su usta suha, znači da je vaše tijelo već dehidrirano. Jeste li ikada pretjerali u alkoholu, i sjećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje tijelo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posljedica za tijelo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

Ako ne obavljate malu nuždu barem 4 do 7 puta tokom dana, to je jasan znak da pijete premalo vode.

3. Oči su suhe

Nedostatak vode manifestira se i kroz suhoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju osobito će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktne leće.

4. Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo spriječiti neugodno trenje kostiju prilikom poduzimanja svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje se mišićna masa

Mišići također sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode prije, tokom i nakon vježbanja dat će tijelu gorivo da izdrži napore te smanjiti posljedice treninga.

6. Osjećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo je “posuđuje” od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

Nedostatak vode u tijelu manifestira se kroz suhoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom na wc, ali i pojačanom gladi.

7. Napadi gladi

Dehidriranost vara ‘mozak’, pa on šalje signale tijelu kako je gladno. Napadi gladi hvataju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

8. Loša probava

Žgaravica je samo jedan od signala pretjerane količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom na wc

Manjak vode u tijelu utječe i na potrebu mokrenja. Ako ne idete na wc barem četiri do sedam puta tokom

dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje također da lošu hidrataciju tijela.

10. Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utječe na suhoću kože, postaje izložena prijevremenim borama, gubi elasticitet i rezultira pojavom koja je starija nego što bi kronološka trebala biti.