"Valter"

Idemo zajedno

Vlast se mora uspostaviti u Tuzlanskom kantonu, poruka Envera Bijedića

Spread the love

U razgovoru za Vijesti.ba, nakon što je Predsjedništvo KO SDP-a BiH donijelo odluku da krene u razgovore sa SDA i PDA o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a Tuzla ističe da razgovori sa pomenutim strankama još nisu obavljeni.

 

“Suština je u tome da se raspala željena većina od 19 poslanika u Skupštini TK, koju su činili SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH i SBB. Dakle, ne postoji većina koja bi mogla formirati Vladu TK”, potvrdio je Bijedić.

“SDP-u BiH, kao pobjedničkoj stranci u TK, ostalo je ili da idemo u opoziciju ili da formiramo vlast. Na proširenom Predsjedništvu KO SDP-a BiH iz Tuzle odlučili smo da tražimo druge koalicione partnere i da idemo u formiranje vlasti, te da razgovaramo sa SDA i PDA”, naglašava.

On pojašnjava da, prema Statutu SDP-a BiH, koalicione sporazume odobrava isključivo Glavni odbor stranke. No, ne želi prejudicirati kako će se ovo tijelo očitovati o potencijalnoj koaliciji sa SDA i PDA. Prije Glavnog odbora, o odluci proširenog Predsjedništva izjasniće se i KO SDP-a BiH u Tuzli.

“Ne znam da li će ova tijela podržati odluku, ali će sigurno biti različitih mišljenja”, navodi Bijedić.

Prema njegovim riječima, otvoreno je pitanje da li SDP BiH, kao pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu, treba da bude taoc određenih odnosa, te da ne formira vlast, dok je sa druge strane prihvatljivo da se vlast formira sa strankama sa nacionalnim predznakom.

“Mislim da je to neravnopravan odnos. Ukoliko je potrebno da SDP u TK ide u opoziciju, to nije apsolutno nije problem. No, mi samo ulaskom u vlast i participiranjem u vlasti u određenim segmentima možemo promijeniti stanje za koje se svi slažemo da ne valja”, potcrtava predsjednik KO SDP-a BiH u Tuzli.

Na pitanje da li će se i na koji način odluka o mogućoj saradnji sa SDA i PDA reflektovati na Bh. blok, Bijedić kategorično tvrdi da se ni u jedan politički aranžman, bilo opzicioni ili opozicioni, neće ulaziti bez stranaka ovog bloka.

“Ono što odluči Bh. blok ili dio Bh. bloka, mi ćemo tako postupati. Mi ne želimo da razbijamo najbolji politički projekat u ovoj zemlji poslije izbora, a to je Bh. blok. Ako Bh. blok bude protiv takvih aranžmana, mi ćemo poštovati takvu odluku i tako ćemo postupiti. Naravno, ne može se selektivno pristupati na način da u jednom dijelu ili jednom kantonu odgovaraju stranke nacionalnog predznaka, a da u TK ne odgovaraju. To je malo čudno. Protivim se takvom selektivnom pristupu i smatram da to nije u redu”, zaključio je Bijedić.

(TI/Vijesti.ba)