"Valter"

Idemo zajedno

Ahmetović: Schmidt gazi suverenitet BiH, poništiti odluke

Spread the love

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ahmetović navodi kako su građani Bosne i Hercegovine jasno glasali 2. oktobra ove godine, za Evropsku uniju i za više demokratije. Dodaje da dva od tri nedavno izabrana člana novog državnog predsjedništvo pripadaju progresivnom i socijaldemokratskom taboru.

Ahmetović navodi kako je većina ljudi u Bosni i Hercegovini glasala za demokratske i evropske snage, za miran život u demokratiji i prosperitetu.

– Međutim, ova dostignuća su uništena intervencijom Christiana Schmidta na dan izbora. Političke akcije njemačkog visokog predstavnika ne samo da narušavaju ugled OHR, time i BiH, ali i izričito Njemačke. Da izvršite promjene u ustav entiteta FBiH i izbornog zakona u svetom danu demokratije bez prethodnog informisanja stanovništva je globalno bez presedana i, štaviše, nekompatibilno sa smjernicma OEBS-a. Gaženje suvereniteta jedne zemlje i njenih birača ovaj način nailazi na veliko nerazumijevanje i ogorčenost naroda BiH i u Evropskom parlamentu. Od hrvatskih vladinih krugova i okruženju HDZ-a čuje se da su se nametnute promjene visokog predstavnika formulisale su Zagreb. Visoki predstavnik stoga očito je prokockao povjerenje u demokratski proces i kredibilitet nezavisne institucije OHR. Akcija se također suprotstavlja stavu njemačke vlade i Bundestag, navodi Ahmetović i podsjeća ne sveobuhvatnu rezoluciju koju je donio SPD, CDU/CSU, Zeleni i FDP u Bundestagu u julu 2022.

Podsjeća da je njemački stav u tom dokumentu o Bosni i Hercegovini jasan i da njime odbija dalju etničku podjelu zemlje, protivi se principu legitimnog predstavljanja i želi brzo sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. U Rezoluciji se dodaje da se odbacuju bilo kakvi dogovori sa secesionistima – Čovićem i Dodikom.

Ahmetović navodi da je neophodno da ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock najoštrije kritikuje Schmidtove postupke kao i da proaktivno pristupi SAD-u sa zahtjevom da se promjene koje je napravio Schmidt ponište.

Ahmetović je komentirao i izjave svog kolege u Bundestagu, Josipa Juratovića, te kaže da on zastupa individualno mišljenje koje nema većinu u Vladi ili koalicija semafora.

Dodaje da je šteta da nakon 16 godina rada kao poslanik Juratović zastupa pozicije HDZ-ovog premijera Plenkovića.

– Ovo je razočaravajuće. Na kraju, pozivam građane Bosne i Hercegovine da se čvrsto suprotstave daljnjoj etničkoj podjeli BiH, kaže Ahmetović..

(Vijesti.ba)