"Valter"

Idemo zajedno

Bešlagić objasnio pod kojim uvjetima će ući u vlast

Spread the love

Nakon događanja u Kantonu Sarajeva i pada SDA-a vlade i u Tuzlanskom kantonu opozicija je prikupila dovoljno glasova da obori i Vladu Tuzlanskog kantona, koju također predvodi SDA.

Ukupno 18 potpisa, koliko je potrebno za izglasavanje nepovjerenja Vladi TK, imaju zastupnicai SDP-a, Naše stranke, PDA i SBB-a.

Ranije su već smijenjena dva ministra što je bila samo uvertira. Dževad Hadžić iz SDP-a tad je za Raport kazao da će smjena vlasti biti nakon izbora.

No, mnoge je iznenadila podrška Naše stranke. Oni su naime, ranije jasno istakli da ne žele činiti vlast sa PDA. Mnogi su današnji potezu protumačili kao izdaju principa.

Portal Raport. ba, kontaktirao je  Selima Bešlagića, šefa Naše Stranke u Tuzli.

On kaže kako trenutna Vlada ima problem unutar sebe, a ne sa opozicijom. Bešlagić pojašnjava da je SBB istupio iz vlasti dok su njihovu zastupnici bili potpisnici za smjenu.

“Između njih je nastao raskol. Dakle, onog momenta kada se evidentno da ova vlast nema kvantitativnu podršku unutar Skupštin TK proces smjene je krenuo. Kada će ona zaista i biti smijenjena još nije poznato. Proces je krenuo. Moj stav jeste da se prvo definiraju principi po kojima će se raditi i formirati vlast”, navodi Bešlagić.

Na pitanje, da li to znači da je Naša stranka ipak spremna ući u vlast sa PDA, on kaže:

“Akoo to bude vladau kojo će sjediti stručni i kompetentni, mi ćemo ucestvovati. Ako to znači da svaka stranka samo imenuje ministre, nećemo. Ali smo je spremni podržati bez ućešća u njoj”, rekao je Bešlagić.

On dodaje će sačekati informaciju o tome ko bi trebao biti premijer pa nakon toga vidjeti da li će predlagati svoje ljude za ministre.

“Spremni smo i tako podržati, da ponudimo neke eksperte, stručnjake, pa ako ih premijer prihvati. Tražit ćemo naravno CV svakog kandidata za ministra, da vidimo gdje su ti ljudi radili, šta su radili. I na osnovu toga donijeti konačnu odluluku”, kaže Bešlagić za Raport.