"Valter"

Idemo zajedno

BiH odobrila ugovor s EIB-om od 300 miliona eura za autoput na koridoru 5c

Spread the love

Koridor 5c je autoput Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče, čijom izgradnjom je otvorena mogućnost uključivanja u glavne evropske saobraćajne tokove.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je odobrilo zaključivanje ugovora s Evropskom investicijskom bankom (EIB) vrijednog 300 miliona eura, kojim će se finansirati izgradnja autoputa na koridoru 5c na području Hercegovine.

Zajam će se preusmjeriti Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine s rokom otplate od 25 godina, uključujući poček od šest godina.

Sredstvima zajma gradit će se 35 kilometara autoceste.

Kako su saopćilio iz Vijeća ministara, projekt podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoputa od mjesta Ovčara do Mostara na Koridoru 5c.

Dionica prolazi kroz Hercegovinu

Dionica od Ovčara do Mostara-sjever sastoji se od tri dijela što uključuje i projekt tunela Prenj u ukupnoj dužini oko 35 kilometara.

Uz novac EIB-a ova dionica će se finansirati i zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na cijeloj dionici gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.

Tunel Prenj ukupne dužine 10,1 kilometra najzahtjevnija je građevina na cijeloj dionici autoputa na koridoru 5c koji prolazi kroz Bosnu i Hrcegovinu.

Koridor 5c je autoput Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče, čijom izgradnjom je otvorena mogućnost uključivanja u glavne evropske saobraćajne tokove, odnosno u globalni evropski ekonomski sistem.

IZVOR: AGENCIJE