"Valter"

Idemo zajedno

BREAKING FREE: Izložba o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini

Spread the love

Večeras u Ateljeu Ismet Mujezinović  postavljena izložba BREAKING FREE (Osloboditi se) inspirisana je borbom  i snagom djece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije.

Dosadašnja borba je trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije , ali danas zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili/e su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živjeli/e i mnogi/e još uvijek žive.

Stalna normativna i praktična marginalizacija djece rođene zbopg rata i njhovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicijskoj pravdi. procesi tranzicijske pravde  koji ne prepoznaje i ne provode prava djece rođene iz seksualnog nasilja ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje, odgovornost i isporuku reparacija. Poricanje prava djece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljvo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost.

Lična iskustva djece odraz su političkog i društvenog ustroja u mirnodopskom periodu, koji je već postoječu traumu odlučio produbiti patrijahalno opresivnim alatima.

Priče djece rođene zbog rata nam pomaže da se suočavamo sa prošlošču, sa samim sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata, jer kroz ovu izložbu nekoliko članova/ica Udruženja po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom.

Izložba Breaking free naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet “djeteta svoje majke”, nikada nisu i  nikada neće biti “djeca neprijatelja”. Naše majke, sve osobe preživjele ratno seksualno nasilje nisu krive za to!

Poruka je iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata”

Ovu nanifestaciju su uveličali gosti dr. Amra Delić, neuropsihijatrica internacionalna istraživačica na temu djeca rođena zbog rata, Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja “Naš glas” koje pruža pomoč žrtvama preživjelim seksualnog nasila i Jasna Zečević predsjednica “Vive žene” Tuzla koji su razgovarali sa članovima Udruženja i pristnim posjetiocima ove izložbe.

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević a autor  fotografija Sakhar Almonem.

Izložba ser može posjetiti o 30. novembra ove godine.