"Valter"

Idemo zajedno

Četiri vitamina koji vam trebaju. Kako ih najbolje unijeti u organizam

Spread the love

Imunološki sistem pomaže nam odbraniti se od bolesti koje uzrokuju virusi i bakterije. Da bi funkcionirao na najboljoj mogućem nivou, morate uvrstiti prave sastojke u svoju prehranu. Naime, za snažan imunološki sistem vrlo su važni vitamin C, D, E i B6.

Vitamin B6

Tijelo treba vitamin B6 da bi stvorilo vitalne stanice imunološkog sistema koje mu pomažu u borbi protiv štetnih mikroba.

Ženama je potrebno 1,2 mg vitamina B6 u danu, a muškarcima 1,4. Hrana najbogatija vitaminom B6 su slanutak, krompir, tuna, banana, piletina i kelj.

Vitamin C

Vitamin C pomaže u ubijanju štetnih mikroba, uključujući bakterije i viruse koji uzrokuju prehlade i upalu pluća. Vitamin C povećava proizvodnju vitalnih imunoloških stanica u tijelu, uključujući bijele krvne stanice i fagocite. Odraslima bi cilj trebao biti 65 do 90 mg vitamina C u danu, a njime obiluju paprika, jagode, naranča, brokula i špinat.

Ljudi koji imaju manjak vitamina D skloniji su respiratornim infekcijama. Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, a terapija je za kožne bolesti, visoki krvni tlak i kolesterol.

Za djecu u dobi od 1 do 13 godina, tinejdžere od 14 do 18, odrasle u dobi od 19 do 70 godina te trudnice i dojilje preporučena dnevna doza vitamina D je 15 mcg ili 600 IU, dok za osobe starije od 71 godine ona iznosi 20 mcg ili 800 IU.

Vitamin D nalazi se u lososu, goveđoj jetri, žumanjcima i gljivama.

Vitamin E

Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja pomažu tijelu obraniti se od infekcija. Idealna količina za odrasle je 15 mg u danu, a pronaći ćete ga u pastrvi, crvenoj paprici, avokadu, suncokretovom ulju i bademima.