"Valter"

Idemo zajedno

Danas je u Tuzli počeo Međunarodni dječiji festival Vezeni most

Spread the love

U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli je svečano otvoren Međunarodni dječiji festival „Vezeni most“, najznačajniji kulturni projekt namijenjen djeci i umjetnicima koji se obraćaju mladima u BiH, a trajat će do 22. oktobra 2022. godine.

Festival, kao i predhone organizovalo je  Udruženje prijatelja knjige „Mali princ“, osmišljen je kao nastavak duge tradicije književne manifestacije Oktobarska poetska drugovanja.

„Vezeni most“ je festival na kome se na neposredan način njeguju vrijednosti bosanskohercegovačke i svjetske književne baštine i podstiče međunarodna kulturna saradnja u našem regionu.

Ovom prilikom je prijavljeno preko 50 učesnika iz više zemalja naše regije, a veoma je važno to što smo ove godine nastavili naučni skup kojim „Vezeni most“ postaje pravi zamajac i animator stručnih ljudi koji prate književnost za djecu, a to je segment koji nam je nedostajao u Bosni i Hercegovini, jer bez valorizacije književnosti nema ni njenog pravog razvoja – kazao je direktor Festivala Šimo Ešić.

U okviru Festivala i ove godine bit će dodijeljene književne nagrade „Mali princ“.

Poslije otvaranja manifestacije nastavljeno je druženje u Klubu Zmajevo srce u Tuzli