"Valter"

Idemo zajedno

Danas u Tuzli obilježena 25. godišnjica policije Tuzlanskog kantona

Spread the love

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je na Trgu Slobode u Tuzli  izvršeno postrojavanje dijela policijskih snaga Tuzlanskog kantona, a potom defileom do Kapije gdje se odala počast i položilo cvijeće poginuloj mladosti Tuzle 25.maja 1995. godine, i defileom do    Spomen obilježja ispred zgrade MUP TK-a, gdje su  također delegacije vlasti i organizacija odali počast i položili vijence i cvijeće poginulim  pripadnicima policije  u ratu “92-95”.

Nakon toga, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, je upriličena svečana akademija. Bila je to prilika i da se najzaslužnijim policajcima, odnosno pripadnicima MUP-a TK dodijele priznanja i zahvalnice. Također, danas je izražena zahvalnost svim pripadnicima policije koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, a prisutni su se minutom šutnje, učenjem fatihe i na druge prigodne na načine prisjetili službenika policije koji su za odbranu Bosne i Hercegovine položili svoje živote.

Danas je istaknuto da ovogodišnji 22. maj tuzlanski policajci dočekuju u mnogo boljim uslovima nego što je to bilo proteklih godina. Znatno više pažnje posvećeno je poboljšanju uslova u kojim policijski službenici rade i njihovom opremanju

„Ove godine, imajući u vidu globalne trendove, ali i stanje opreme sa kojom je naša policija raspolagala bilo je neophodno hitno pristupiti nabavci nove. Također, značajan broj kadrova MUP-a uskoro ispunjava uslove za penziju, te ove godine pokrećemo i strateški postupak zanavaljanja tog kadra i podmlađivanja policijske strukture. Za te namjene ove godine smo u budžetu Tuzlanskog kantona osigurali oko 15,2 miliona KM“, rekao je premijer TK Irfan Halilagić, ističući da sve to pokazuje odnos Vlade prema ukupnom stanju sigurnosti građana i uslovima u kojim policija radi.

„Sigurnost je skupa, ali mi na sigurnost gledamo kao na investiciju u koju se, dugoročno gledano, isplati ulagati“, zaključio je premijer Halilagić i svim službenicima policije se zahvalio na izuzetno dobrim rezultatima koje su ostvarili u protekloj godini.

Ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović je istakao značaj današnjeg datuma i dodao da će, ako bi neki imali želju i volju da ponovo krenu scenarijima koji nisu prihvatljivi, MUP TK biti na raspolaganju svim patriotskim snagama u očuvanju integriteta BiH.

„Ovo je dan kada se prisjećamo naših poginulih, ranjenih, preminulih kolega. Ovo je dan kada analiziramo aktivnosti iz prethodnog perioda. Policijski posao je težak i odgovoran i nije ga nimalo lako obavljati. Mi smo u prethodnom periodu postigli značajne rezultate, stvorili potrebne sigurnosne uslove da se Tuzlanski kanton, odnosno građani, osjećaju sigurno“, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Na akademiji je istaknuto da su pokazatelji stanja sigurnosti na području TK i ostvareni rezultati na realizaciji planiranih strateških ciljeva ilustracija da policija na području TK funkcioniše kao savremena javna služba, na čije se rezultate mogu ugledati i mnogo opremljenije sigurnosne strukture u znatno razvijenijim državama.

Ova služba permanentno je dostupna građanima, a kontinuirano stremi kvalitetnijoj i efikasnijoj organizaciji na demokratskim principima funkcionisanja sa profesionalnim, stručnim, odgovornim i moralnim kadrovima koji garantuju najviši stepen lične i imovinske sigurnosti i zaštite zagarantovanih ljudskih prava, doprinoseći općem razvoju društva i bržem putu u evropske integracije, poručeno je danas sa skupa u Tuzli.