"Valter"

Idemo zajedno

Evropa se vraća u mračne dane koronavirusa

Spread the love

Evropske zemlje su ponovo  u centru pandemije, stručnjaci objašnjavaju razloge četvrtog talasa kovida koji hara Evropom.

Holandija je u subotu postala prva zapadna evropska zemlja koja je od ljetos nametnula djelimični lokdaun.

Berlin je zabranio nevakcinisanima da ulaze u restorane, a Francuska ulaže napore da pojača svoju buster kampanju.

Austrija je prva u Evropi uvela strogu mjeru za nevakcinisane, pa je od ponedeljka uvela karantin ali samo za nevakcinisane osobe. Mjera, koju je najavio kancelar Aleksandar Šalenberg, ima za cilj da ublaži pritisak na bolnice i odjeljenja za intenzivnu njegu.

Poštovanja novih mjera nadziraće austrijska policija, a ministar zdravstva Volfgang Mikštajn je najavio pojačane mjere kontrole. Policija će vršiti kontrolu u svim objektima u kojima je zabranjen pristup nevakcinisanima, ali i prilikom saobraćajne kontrole.

Dva najteže pogođena regiona, Gornja Austrija i Salcburg, prvi su najavili da će uvesti zatvaranje u ponedjeljak.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer naglasio je da je zaključavanje naređenje države koje mora da se poštuje.

U Austriji je pred najavljeno zaključavanje poraslo interesovanje za vakcine. U petak je vakcinu protiv korona virusa primilo u Austriji 88.712 lica, što je najveći broj od početka jula. Od toga 23.473 su bile prve doze, a veći dio čine i dalje buster doz

U Holandiji od subote kafići, restorani i neprehrambene radnje će morati da se zatvaraju do 19.00 sati tokom najmanje tri nedjelje. Na ljude se apeluje da rade od kuće maksimalno koliko mogu, a publika neće moći da prisustvuje sportskim događajima narednih nedjelja.

Škole, bioskopi i pozorišta će ostati otvoreni.

U Holandiji je revakcinisano oko 85 odsto punoljetnih građana, a buster doze su zasad odobrene samo maloj grupi ljudi i ljudima starijim od 80 god

Njemačka je, četvrti dan zaredom, zabilježila rekordan broj novih slučajeva koronavirusa, je više od 50.000 novozaraženih u jednom danu. Odlazeća kancelarka Angela Merkel apelovala je na nevakcinisane da razmotre svoju odluku o imunizaciji, s obzirom na to da se incidencija u prethodnih sedam dana povećala na najveći nivo od početka pandemije.

U zemlji je potpuno vakcinisano 66,5 odsto stanovnika.

U Francuskoj je revakcinisano skoro 69 odsto stanovnika, a za ulazak u restorane i prodavnice potreban je dokaz o vakcini, oporavku ili negativan test.

Maske su obavezne u zatvorenom, ipak novi slučajevi infekcije se dižu u dvocifrenim procentima svake nedjelje već mjesec dana.

Evropa glavno žarište:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, infekcije koronavirusom širom kontinenta porasle su u protekloj nedjelji za sedam odsto, a smrt za 10%, zbog čega je Evropa postala jedini svjetski region u kojem slučajevi zaraze i smrti postepeno rastu.