"Valter"

Idemo zajedno

Ima li posla za inspekciju: Nisu svi proizvođači i distributeri poštovali zvaničnu procjenu realnih cijena peleta

Spread the love

Nedavno saopćene procjene federalne inspekcije i Ministarstva trgovine FBiH da su cijene ogrjeva nerealno visoke, po svemu sudeći nisu uticale na regulisanje cijena peleta i ogjevnog drveta na tržištu. Neki su distributeri zadržali cijenu od 640 KM za tonu peleta, uprkos tome što je iz Vlade FBiH najavljeno da će se u slučaju nerealnih poskupljenja posegnuti i za restriktivnim mjerama.

Autor: Samir Mujakić

Emir Jahić iz Tuzle, koji je prije nekoliko godina peć na ugalj zamijenio za peć na pelet kaže da izgleda nije trebao mijenjati ništa, već samo uz peć na ugalj dodati i peć na pelet. Inače, zamjena peći, s obzirom na cijenu od nekoliko hiljada KM, nije baš jednostavna građanima sa kućnim budžetom ionako osiromašenim stalnim poskupljenjima.

CIJENA JE TAJNA

,,I prošle godine sam jedva nabavio pelet. Čas jedna, čas druga cijena. Ne znam koga sam više zvao, da bih na kraju, pred skoro sami kraj jeseni uspio kupiti u Kladnju. U razgovoru s ljudima koji imaju centralno grijanje u kući na ugalj saznajem da je teško kupiti i ugalj. U junu sam još pokušao obezbijediti pelet i još pokušavam. Cijene su pretjerane. Kako će biti ljudima koji ove godine neće moći kupiti pelet ili ugalj i ući u zimu bez ijedne tone, ne znam”, kazao je Jahić za naš portal.

Prenosimo i dio iskustva još jednog Tuzlaka koji nam je rekao da su nabavili pelet, ali samo zahvaljujući upornosti sestre.

,,Nekoliko mjeseci sestra je zvala prodavce da kupi pelet. Kada je konačno uspjela i uplatila, još mjesec dana čekao sam na isporuku. Nije htjela reći cijenu, ali mislim da je moguće da je morala da doplati. Tako da vam tačnu cijenu ne mogu sa sigurnošću reći”, kazao je.

Federalni inspektori su nakon odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o zabrani izvoza drveta za ogrjev i peleta, intenzivno vršili kontrole na terenu kako bi utvrdili da je zaustavljen vrtoglav rast cijena U Federaciji BiH.

Podsjetimo, cijena ogrjevnog drveta je posljednjih mjeseci viša za najmanje 50 posto dok je cijena peleta rasla i do 100 posto u odnosu na prošlogodišnju. Istovremeno, uprkos zabrani izvoza, građani teško dolaze do ogrjeva na tržištu Federacije.

Cijene prodaje peleta od kantona do kantona su različite.

Firme koje smo kontaktirali u Tuzlanskom i Zeničko – dobojskom kantonu sve proizvedene količine peleta su prodale.

Od proizvođača peleta Radial, tvornica drvenih oplata u Stjepan Polju kod Gračanice, dobili smo informaciju da je pelet ranije bio rezervisan i sve količine koje su bile proizvedene su prodate, odnosno, rezervisane do kraja oktobra. Nisu kazali po kojoj cijeni, tek nam je rečeno da su prodali “ po tržišnoj cijeni“.

Firma MG Žepče Zeničko- dobojski kanton, orijentisala se na lokalno tržište. Sve količine poizvedenog peleta su prodali. Kako su nam potvrdili, cijena peleta po toni iznosila je 450 KM.

Menadžer kompanije Drvosječa Muhamed Helać, za Megafon je ranije najavio da će odluka Vijeća ministara donijeti promjene u cijenama, od sirovine, od šumarstava pa sve do krajnjeg korisnika ali i naglasio da se ne može očekivati spektakularna promjena. Nakon nalaza inspekcije, cijena peleta snižena je za 50 KM po toni, međutim, ovih je dana iz iste kompanije medijima rečeno da su cijenu morali vratiti na staro isključivo zbog kretanja na tržištu.

Na internetskoj stranici firme Drvosječa (Sarajevo) jednog od vodećih ditributera peleta u BiH koja ima svoja predstavništa u Mostaru, Zenici, Banja Luci i Tuzli, cijena tone peleta nekoliko sedmica bila 590 KM, a kako trenutno piše na web stranici kompanije, sada tona peleta košta 640 KM, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM. Tona kamenog ili mrkog uglja košta 255 KM, a tona drvenog ili lignit uglja košta 195 KM.

Na brojeve telefona ove kompanije, pored upornih pokušaja da čujemo pojašnjenje Helaća o ponovnom poskupljenju, niko nam se nije javljao.

Izvor: Megafon.ba