"Valter"

Idemo zajedno

Jedan od najviših kineskih nebodera počeo se ljuljati. Niko ne zna zašto

Spread the love

Zgrada je zatvorena, izvijestili su lokalni mediji.

Završen 2000. godine u centru jednog od najbrže rastućih kineskih gradova, taj je toranj sjedište jednog od glavnih tržišta elektronike a u njemu se nalaze i razni uredi.

Uprava za vanredne situacije istražuje što je izazvalo njihanje nebodera u okrugu Futiana u Shenzhenu.

“Nakon provjere i analiziranja podataka različitih postaja za praćenje potresa diljem grada, zaključeno je da u Shenzhenu danas nije bilo potresa”.

Uzrok ljuljanja provjeravaju različiti odjeli.”

Zasad nije poznato kako će vlada postupiti u slučaju opasne zgrade te veličine koja se nalazi u središtu grada od 12 miliona ljudi.

Videosnimke prolaznika koje su lokalni mediji objavili na Weibu pokazuju kako se neboder ljulja na svojim temeljima dok stotine užasnutih prolaznika bježe.

Toranj je nazvan po proizvođaču poluvodiča i elektronike Shenzhen Electronics Group, čiji se uredi nalaze u toj zgradi. To je 18. najviši toranj u Shenzhenu, prema podacima Vijeća za visoke zgrade. Kineske vlasti prošle su godine zabranile gradnju nebodera viših od 500 metara.

Rušenja zgrada nisu rijetkost u Kini gdje su slabi standardi gradnje, a zbog vratolomne urbanizacije gradnja se odvija u žurbi.