"Valter"

Idemo zajedno

Joe Biden će tražiti novog visokog predstavnika, dali je kraj za Inzka

Spread the love

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden će tražiti da se vrati autoritet funkciji visokog predstavnika i da se, umjesto Valentina Inzkoa, na tu poziciju imenuje anglosaksonski diplomata, potvrđeno jeiz izvora bliskih Bidenoovm prijelaznom štabu.

Navodno, unutar Bidenovog tima već su obavljeni razgovori s iskusnim diplomatima koji su kandidati za ključnu osobu zaduženu za Balkan. Jedan od glavnih Bidenovih zahtjeva bit će da se Ured visokog predstavnika aktivira i oživi kako bi se omogućio konačni set reformi neophodan da se deblokira euroatlantski put BiH.

 • Biden je izuzetno nezadovoljan pozicijom visokog predstavnika. Autoritet te institucije je snažno uzdrman, a on je svjestan da je ona neizostavan dio mirovnog sporazuma i jedan od mehanizama deblokade. Bez aktivnog i snažnog visokog predstavnika neće biti suštinske promjene odnosa – tvrdi izvor, blizak američkom diplomati koji je radio na Bidenovom planu za Bosnu i Hercegovinu.
 • Upravo ovih dana novoizabrani predsjednik SAD je upoznat s Inckovim istupom pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je podsjetio da studentski dom na Palama još nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.
  • Biden je čuo za tu informaciju i pokazao je izuzetno ogorčenje zbog čega je uopće dopušteno da se takve stvari događaju. To je samo pokazatelj koliko je međunarodna zajednica odnosno Ured visokog predstavnika izgubio na kredibilitetu, što se odrazilo i na ritam i snagu napretka BiH – navodi sagovornik.

  Bit će potrebno, kako nam je rečeno, da se aktivira i Evropska unija, posebno Njemačka, s kojom će Bajdenov tim obaviti posebne konsultacije, ali je definitivno da visoki predstavnik ubuduće mora biti osoba iz snažne, svjetske sile, kao svojevrsna garancija i odvraćanje od bilo kakvih pokušaja podrivanja mira i stabilnosti u BiH.

  Saša Toperić iz Centra za transatlantske odnose iz Vašingtona kazao je da Biden sada ima apsolutno drugačiju poziciju nego ranije, piše Avaz.

  •  Novoizabrani predsjednik Bideen sigurno ima jak i pozitivni sentiment prema BiH, tj. želju da vidi BiH kao stabilnu, modernu, evropsku zemlju. Konačno, američka podrška regiji i BiH ima svoju konzistentnost bez obzira na to ko je novi američki predsjednik. A, možda upravo Bajdenov sentiment prema BiH konačno natjera političke lidere da ispoštuju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Suda BiH, te se fokusiraju na implementiranje presuda ”Sejdić – Finci”, ”Pilav”, ”Zornić”, te ”Ljubić” i time u potpunosti osiguraju prava konstitutivnih naroda, građana te nacionalnih manjina, nešto bez čaga BiH jednostavno i ne može u Evropsku uniju – ističe Toperić.
  • hajat.ba