"Valter"

Idemo zajedno

KO SDP BiH Tuzla: SDP ima kapacitet formiranja vlasti u TK

Spread the love

Opći izbori u Bosni i Hercegovini 2022. godine su završeni, sumiraju se postignuti izborni rezultati, procjenjuju se mogućnostii prave planovi za formiranje vlasti na svim nivoima.

 

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla je zadovoljna postignutim izbornim rezultatima koje su SDP i kandidati SDP-a postigli u Tuzlanskom kantonu, za sve nivoe vlasti.

Doktor Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i univerzitetski profesor je ubjedljivo pobijedio za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Po prvi put Tuzlanski kanton ima izabranog člana Predsjedništva BiH.

SDP će u državnom parlamentu iz izborne jedinice 515 imati dva mandata, što je više za jedan mandat u odnosu na rezultat iz 2018. godine.

SDP je ponovio četiri mandata za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine iz izbornih jedinica 402, 403 i 404, a za Skupštinu Tuzlanskog kantona je osvojio 8 mandata, što je jednako broju mandata koje SDP ima u sadašnjem sazivu Skupštine.

Broj osvojenih mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona omogućava SDP-u da sa bliskim strankama može imati skupštinsku većinu i tako formirati Vladu Tuzlanskog kantona, koju će predvoditi SDP BiH.

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla se zahvaljuje svim članovima i simpatizerima SDP-a ali i svim ostalim građanima, koji su svoj glas dali SDP-u i kandidatima SDP-a na proteklim izborima, uz obećanje da ćemo ukazano povjerenje građana opravdati na najbolji mogući način realizirajući izborni program SDP-a.

Slijede aktivnosti oko formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu ali i na nivou entiteta i države Bosne i Hercegovine. Težak i odgovoran posao koji će SDP BiH u Tuzlanskom kantonu uraditi u skladu sa obećanjima koje smo građanima dali u protekloj izbornoj kampanji.

Odluku sa kim će SDP BiH u Tuzlanskom kantonu koalirati direktno ćemo dogovarati sa članstvom i članovima organa i organizacija u svim gradskim/općinskim organizacijama SDP-a  u interesu građana Tuzlanskog kantona, uz Statutarnu obavezu koordinacije sa Glavnim odborom SDP BiH.