"Valter"

Idemo zajedno

Krišto na kraljevskom prijemu u Londonu

Spread the love
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto nazočila je danas Kraljevskom prijemu u povodu predstojeće ceremonije krunidbe britanskog kralja Charlesa III. u Londonu.
Na marginama prijema susrela se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

 U odvojenim susretima predsjedavajuća Krišto informisala je evropske zvaničnike o učinku novoga saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada.

Istaknula je da su načinjeni značajni iskoraci u radu o čemu u prilog govori i činjenica da je na sjednicama usvojeno preko 530 materijala, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima. Predsjedavajuća je posebice istaknula da je uspostavljena vlast na svim razinama te da su stečen uvjeti za ubrzan nastavak u provođenju reformi. Također je kazala kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodala je da je radi toga  nužno izvršiti  implementaciju presude Ustavnog suda  BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Evropski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo usljed uspostave vlasti na svim razinama u BiH i kazali da Bosna i Hercegovina ima njihovu kontinuiranu podršku na svom evropskom putu.

Tokom kraljevskog prijema predsjedavajuća Krišto se susrela s princom Willijamom i princezom Kate Middlton i uputila im srdačne čestitke u povodu sutrašnje krunidbe kraljevskog oca Charlesa III.