"Valter"

Idemo zajedno

Mirela Trepanić Grbešić: Zašto sam bila protiv Nacrta zakona o pripadnosti javnih prihoda

Spread the love

Kako na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH nije prošao Nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda  čiji je predlagač bio Ivo Tadić (HDZ) a jedna koja nije glasala za taj Nacrt bila je Mirela Trepanić Grbešić zastupnica iz Tuzlanskog kantona.

Predloženim tekstom je trebalo da se omogući primjena ranije usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u ovoj kalendarskoj godini, a kojima je Kantonu Sarajevo umanjem koeficijent sa 1.965 na 1,5 a što je za 86 miliona KM manje novca u budžetu ovog kantona i isto toliko više u budžetima većine drugih kantona u FBiH.

Svi delegati iz Tuzlanskog kantona dansa nisu bili za to da se Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH počne primjenjivati u ovoj kalendarskoj godini, a među onim koji su bili protiv je  Mirela Trepanić Grbešić iz Naše stranke.

Na svom Fejsbuk profilu napisala je slijedeće razloge zbog kojih je bila protiv tog zakona.

– Danas sam u Domu naroda bila protiv Nacrta zakona koji omogućava ministrici finansija Jelki Milićević(HDZ) da vrši raspodjelu prihoda u toku godine kad hoće i kome koliko hoće. Ko garantuje da bi Tuzlanski kanton dobio koliko mu pripada, a ne manje? Zakon koji smo u Domu naroda već ranije donijeli i koji predvidja novu raspodjelu sa povećanim sredstvima jednim kantonima na štetu drugih, te se isti treba primjenjivati od naredne budžetske godine jasno dokazuje da sam apsolutno na strani potrebnih promjena kako bi kantoni ravnomjernije razvijali.

Da medije sa Tuzlanskog kantona zanima potpuna informacija znali bi kako su glasale ostale kolegice i kolege u Domu naroda sa ostalih kantona? Na kraju kako je moguće da ista Vlada na prvi prijedlog Zakona koji smo izglasali i koji kreće s primjenom od januara 2023. da negativno mišljenje a sada kad se daju odriješene ruke HDZ-ovoj ministrici da u toku izborne godine manipuliše ogromnim sredstvima, ta ista Vlada daje pozitivno mišljenje. Finansiranje kampanja političkih stranaka sredstvima budžetskih korisnika pod izgovorom ravnomjernije raspodjele prihoda, neće moći – napisala je Mirela Trepanić Grbešić.