"Valter"

Idemo zajedno

MIVIKO firma za proizvodnju kablova iz Hercegovine među prvima isplatila novčanu pomoć radnicima od 1.000 KM!

Spread the love

Izmjenom članka 14. pravilnika Zakona o porezu na dohodak, poslodavcima u Federaciji BiH omogućeno je da radnicima isplate jednokratne novčane pomoći u maksimalnom iznosu prosječne plaće u FBiH (1.080 KM) bez plaćanja poreza i doprinosa.

Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena je početkom jula donijela Vlada Federacije BiH, no ona se nije slagala sa zakonom koji je ubrzo i usklađen.

Neke firme odmah su iskoristile to pravo i uplatite svojim radnicima jednokratnu pomoć, a prva među njima u Hercegovini je firma Miviko iz Posušja.

“Isplatili smo po 1.000 KM za 125 radnika. Motivacija nam je bila, kao i naša ranija želja, jednokratnom isplatom novčane pomoći pomognemo radnicima u borbi s inflacijom”, rekao je direktor Goran  Bralić.

Nadamo se da će ovo motivirati i stale. Vjerujem da smo među prvima. Motivacija nije bila vezana na praćenje nekih drugi firmi, jednostavno smo bili vođeni željom da pomognemo našim radnicima, zaključio je u izjavi direktor posuškog Mivika Goran Bralić.

Uredba Vlade FBiH omogućila je poslodavcima da mogu izabrati koji iznos do 1.080 KM mogu i žele uplatiti svojim radnicima bez plaćanja poreza i doprinosa.

Hoće li ovaj potez hercegovačke firme motivirati i ostale firme iz Federacuje Bosne i Hercegovine da pomognu svoje radnike, vidjet ćemo.