"Valter"

Idemo zajedno

Na 39. Pozorišnim igrama u Jajcu, Narodno pozorište Tuzla vratilo se sa 6 nagrada

Spread the love

Na najstarijem pozorišnom festivalu u Jajcu predstava „Pijana noć 1918“ proglašena je najboljom predstavom u cjelini, istaknuto je na press konferenciji koja je za ovu priliku održana svečanije u Ljetnoj bašti nagrađenog pozorišta koja je ovom prilikom sijala posebnom svjetlošću.

Jedan od najboljih reditelja ovog vremena, Gradimir Gojer dobio je nagradu za najbolju režiju.

Vesna Teodosić nagradu za najbolju kostimografiju.

Denis Hadžić nagradu za najbolju muziku.

Sadika Avdić za najbolju mladu glumicu, glumački angažman u predstavi.

Nermin Omić za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Vesovića.


Prezadovoljan je i direktor Narodnog pozorišta Tuzla, Mirza Ćatibušić koji je ovom prilikom istakao:- Veliki trud žiri je prepoznao i dobili smo priznanja  pa smo kompletirali dva najveća festivala, Brčko i Jajce gdje osvajamo nagrade. Od 2018 godine Narodno pozorište Tuzla dobilo je 16 nagrada , a u umjetničkom svijetu  nagrada je često i potvrda kvaliteta koja je postignuta uz veliki trud i rad. Sve se to postiže u velikim uslovima jer je već godinama kultura na margini interesa vlasti, a sada i u ovim uslovima pandemije još je pogoršano.Ovo je veliki uspjeh trudu i radu sa 28 glumaca na sceni i kada se spoje energija mladih ljudi, Gradimir Gojer reditelj sa velikim iskustvom , trud i rad , uspjeh je osma nagrada do sada ua Pijanu noć, naglasio je direktor Mirza Ćatibušić.
-Narodno pozorište je postiglo uspjeh sa tekstovima velikih autora, Derviša Sušića, predstavom „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ na festivalu u Brčkom i predstavom „Pijana noć 1918“ Miroslava Krleže na festivalu u Jajcu. Obadvije predstave prilagođene su vremenom u kojem živimo jer je pronađena autentičnost ovog vremena. U okviru festivala održan je i okrugli sto na kojem je proglašena najbolja režija Gradimira Gojera u zadnjih 15 godina. Imali smo straha kako će se sve ovo završiti, ali smo uspjeli  , a tuzlansko pozorište nastavlja da osvaja nagrade, a malo se neko pozorište može pohvaliti sa nagradama , kao Narodno pozorište Tuzla-istakao je asistent režije dramaturg Kemal Bašić.
Autor muzike za brojne predstave, Denis Hadžić je imao ovaj put teži zadatak,izabrao je sam muziku za predstavu,  napravio  je kombinaciju pjesama koje su stare 100 godina i svojih autorskih. Direktor pozorišta Mirza Ćatibušić mu je ovom prilikom uručio nagradu iz Jajca, kao i mladoj glumici Sadiki Avdić.
Mlada glumica Sadika Avdić u predstavi je igrala kao Sadika Kahrimanović i istakla se svojom ulogom u predstavi „Pijana noć 1918“ i nagrađena je za najbolji angažman mlade glumice.
Zadovoljstvu nikada kraja i glumaca i svih zaposlenih u Narodnom pozorištu Tuzla, u marketingu i drugih majstora koji su opkolili pozorište sa svojim prisustvom ovom prilikom da uveličaju ovaj događaj, uspjeh njihove pozorišne kuće, koja već priprema i nove predstave, za osvajanje novih nagrada.
Duška REBIĆ i Valter Tuzlanski