"Valter"

Idemo zajedno

Najveći plavi dijamant na svijetu prodan je za 57,5 ​​milijuna dolara

Spread the love
Najveći plavi dijamant na svijetu koji je ikada došao na aukciju prodan je za 57,5 ​​milijuna dolara.
Nazvan “The De Beers Cullinan Blue”, masivni 15,10-karatni dragulj rezanog koraka prodan u Sotheby’su u Hong Kongu nakon osmominutnog rata nadmetanja između četiri kupca koji se nadaju, prema Sotheby’su. Pobjednička ponuda, koja je premašila njezinu visoku procjenu od 48 milijuna dolara, došla je od anonimnog kupca putem telefona.
Rijedak dijamant pronađen je u južnoafričkom rudniku Cullinan 2021. godine i dostigao je najviši rang po kojem se ocjenjuju obojeni dijamanti.
Prema priopćenju iz Sotheby’sa, Gemološki institut Amerike (GIA) kategorizirao je dragulj kao “fensi živo plavi” – najvišu ocjenu boja, koja je dodijeljena ne više od 1% plavih dijamanata dostavljenih organizaciji.
Opisujući dijamant kao “iznimno rijedak”, u izjavi Sotheby’sa dodaje se da se samo pet dragulja preko 10 karata ikada pojavilo na aukciji. Niti jedan nikada nije bio veći od 15 karata, “što sam pojavljivanje ovog besprijekornog dragulja čini značajnim događajem”.
S konačnom cijenom od 57.471.960 dolara, The De Beers Cullinan Blue je za dlaku propustio postavljanje rekorda za najskuplji plavi dijamant ikad prodan na aukciji. Tu titulu još uvijek drži “Oppenheimer Blue” od 14,62 karata, koji je prodan 2016. s konačnom cijenom od 57.541.779 dolara, što je razlika od nešto manje od 70.000 dolara.
Patti Wong, predsjednica Sotheby’s Asia, rekla je u izjavi: “To je uistinu kamen koji se pojavljuje jednom u generaciji i jednostavno najveći plavi dijamant svoje veličine koji sam ikada vidio.”
Izvor: CNN