"Valter"

Idemo zajedno

Omer Berbić: Tuzla će postati grad u kojem mladi žele ostati, ali i u njega doći

Spread the love

Danas je u Tuzli kampanju otvorio Omer Berbić, kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle. Berbić se obratio javnosti, simbolično, u pet do 12, poručujući time da Tuzla više ne može čekati promjene već da se one moraju desiti sada.

Kao najmlađi kandidat za gradonačelnika u istoriji Tuzle, Berbić je posebno senzibiliziran za pitanja mladih: „U mojoj ulici, bilo nas je 12 iz moje generacije, sad nas je dvoje. Zašto? Zato što Tuzla nije grad po našoj mjeri, u njemu ne možemo iskazati svoje potencijale i stvoriti uslove za život kakve zaslužujemo. Očekujem da mladi na ovim izborima kažu svojim djedovima i nenama, ali i svojim roditeljima, da ih puste da izaberu svoju budućnost u Tuzli.“

Osim što je najmlađi kandidat, Berbić je najaktivniji vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla. Kao vijećnik koji nije dio vladajuće većine, njegove inicijative i prijedlozi nisu u velikoj mjeri realizirani. Berbić će ih, kaže, provesti kao gradonačelnik jer je sve te inicijative kreirao u razgovorima s građanima i slušajući njihove potrebe. Jedna od njih je sadržana u njegovom predizbornom sloganu: Tuzla, otvoreni grad. Odnosi se na revolucioniziranje Gradske uprave, njenu digitalnu transformaciju i značajno poboljšanje i ubrzanje procesa davanja usluga. Također, tu je i obaveza sastanaka gradonačelnika s građanima, ali i uvođenje direktnih izbora za  za rukovodstva mjesnih zajednica.

Ne smiju se milioni trošiti na projekte koji na um padnu jednom ili dvojici ljudi, kako bi raspisali tender na kojem će posao dobiti njima bliske firme. O tome moraju odlučivati građanke i građani tako što će putem referenduma odlučivati o tome šta su prioriteti u njihovim mjesnim zajednicama a potom će ti prioriteti biti budžetirani. No, prije svega, neophodno je da sami građani izaberu rukovodstva svojih mjesnih zajednica“, kaže Berbić.

Berbić je svoj program razradio prema broju mjeseci gradonačelničkog mandata. Za 21 mjesec isplanirao je 21 projekt, dajući obrazloženje projekta ali i vrijeme realizacije. Takvi su, na primjer, postavljanje 300 kanti i 100 klupa na ulicama grada, redovnije čišćenje, pranje i održavanje gradske higijene te izgradnja javnog wc-a na trgu soli, zatim početak izgradnje novog bazena i minimalno pet hektara nove industrijske zone, ali i brojni drugi.

Pored tih projekata, realno izvodivih na mjesečnoj bazi, Berbić je u svoj program uvrstio i sistemska rješenja za koja će trebati duži period realizacije a takva su rješenje problema zagađenja zraka, rješavanje problema gradskog prijevoza, rekonstrukcija stadiona Tušanj, povećanje broja zaposlenih i drugi.

„Zajedno ćemo pisati svijetlu budućnost našeg grada! Zajedno ćemo dokazati da mladi ljudi jesu budućnost naše politike. Ponosan sam što sam predstavnik generacije koja će iznijeti promjene i napraviti pravednije društvo. Za naše drugove, komšije i prijatelje. Za vaše unuke, djecu i cijelu Tuzlu“, poručio je Berbić.