"Valter"

Idemo zajedno

Otvorena izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature: Glavna nagrada dodijeljena djelu Nedžada Ibrišimovića

Spread the love

U BKC Tuzla večeras otvorena izložba 11. Međunarodni bijenale umjetnosti minijature, uz postavku oko 400 radova koji su radili 120 umjetnika iz više zemalja regiona i šire.

Posjetiocima su se obratili direktorica BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović, predsjednica stručnog žirija Maja Živanović i Enver Mandžić koji je i otvorio ovu prestižnu izložbu.

Također su proglašeni nagrađeni radovi autora među kojima dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović”  i Grand prix Bijenala je rad “Spomenik djeci Sarajeva” preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića koja je uručena njegovom sinu Ori Ibrišimoviću.

U kategoriji slikarstva nagradu je dobio Miroslav Šetka iz Zenice a za najbolji rad u kategoriji crteža dobila je Katarina Galić iz Širokog Brijega, u kategoriji grafike nagradu je dobio Oleg Denisenko iz Ukrajine i u kategoriji skulpture proglašen je rad Adrijana Josipović iz Holandije.

Nagrađenim autorima BKC TK će organizovati samostalne izložbe u narednom periodu.

Dio programa muzički su izveli Amra Musemić violina i Ismar Suljić gitara.

Izložba  će se moći pogledati do 20. novembra 2021. godine.