"Valter"

Idemo zajedno

ČEGA SE PLAŠI BAKIR U IZOLACIJI: Narodni bunt je mnogo opasniji od pandemije

Spread the love

Dogovorio je novi kredit i ukazao se u javnosti. Bakir Izetbegović u tv istupu i na svojoj facebook stranici umirivao je “naciju” pojmovima štednja, uranilovka, rebalans, investiranje, zaduženje, infuzija privredi. Nekoliko mjeseci korone idealno je za zaborav višedecenijske pljačke…

Bakir Izetbegović je predsjednik Stranke demokratske akcije, jednog od tri najvažnija stuba kriminala, mita i korupcije u ovoj državi.

Ponosno se ukazao nakon sedmica provedenih u izolaciji kako bi stavio još jedan potpis na kredit MMF-a, kojeg će ostaviti u amanet pokoljenjima kao sjećanje na ove teške mjesece unutar najtežih godina s njima. Ponosno saopštava plemenu kako je pregovorima „capi di famiglia” još jednom manifestovana vaninstitucionalna premoć. Onaj koji se zaklinje u državu i instucije, iznova dokazuje kako u praksi priznaje samo parapolitičko, paraobavještajno, parapolicijsko, paramedicinsko djelovanje..

“Trebamo učiniti sve da svi imamo povjerenja, da bude transparentan proces koji će pratiti broj stanovništva u BiH. Tako smo stvari i postavili kada smo se dogovarali u vezi sa aranžmanom MMF-a koji čini stotine miliona eura. Trebamo postaviti pravu stvar, pravi način, da ne bude sumnji i nepravičnih procesa”, poručio je Bakir Izetbegović.

Trebamo, dakle, prihvatiti da pravednost i transparentnost u BiH, pa i na teritoriji pod kontrolom SDA, počinje borbom protiv korona virusa. Treba zaboraviti desetak milijardi maraka od akciza, namijenjenih izgradnji autoputeva i stabilizaciji zdravstvenog sistema koje su naplaćene i proćerdane prethodnih godina kao i milijarde pokradene na javnim nabavkama. Trebamo zaboraviti godine tokom kojih nemamo niti metra izgrađenog autoputa, dok se svako malo  raspisuje tender sa novim kreditima.

Bolji smo od Amerike

Pojava korone pokazala je pravo lice reforme zdravstva kakvu je provodila „prva dama“ SDA – ukidanjem odjeljenja, protjerivanjem ljekara, uz nedostatak opreme i lijekova zarad štednje i titule “najmenadžerice”. Ona ne voli da u bolnicu dolaze bolesni, pa makar i djeca to bila. Više su joj po mjeri VIP pacijenti čije se operacije obavljaju u tajnosti.

„BiH se tu pokazala ozbiljnija od nekih drugih moćnijih bogatijih država. U ovome času imamo nešto preko 1.000 razboljelih od korone, a toliko dnevno umire u Italiji, Španiji, SAD… Izgubili smo privremeno 17.000 radnih mjesta, u SAD su izgubili 17 miliona radnih mjesta što je 12 posto, a nema ni mjesec i po kako se gospodin Trump izrugivao sa koronom i opasnosti koju nosi. Mislim da smo relativno dobro reagovali i da su brojke relativno dobre“, konstatuje Izetbegović.

Kako ovo poređenje drugačije nazvati nego bahatim i drskim? Samo SDA glasač može pozdravljati ovdašnje “veličanstvene rezultate”, prosječnu platu od 450 eura, dvije stotine eura minimalne plate i prosječne penzije, gdje polovina zaposlenih radi u javnom sektoru. Da ponekad prošeta izvan svojih „šatora“ Izetbegović bi vidio ono što itekako zna, ali o tome ne priča – puste firme usljed pljačkaške privatizacije i uništene živote desetine hiljada radnika, vidio bi privatne “univerzitete” koji su dodatno srozali obrazovni sistem, vidio bi najniži životni standard u Evropi.

„Tu se svako bori za neki procenat, ja to razumijem. U RS je teško, jako su zaduženi, pogođeni su jako, mjere ih teže pogađaju nego FBiH i dobili su procenat više koji će da vrate. Radi se o zaduženju. Pet sati smo se borili oko tih procenata, Čović je tražio 70 posto za kantone pa smo se dogovorili na 50-50“, slavodobitno će izreći predsjednik SDA.

Pobijedio sam Dodika, nadmudrio sam Čovića – poručuje Izetbegović. Nesmetaju njemu ni SNSD ni HDZ, bratske su to stranke, zasnovane na otimačini i pljački budžetskog  novca.  Decenijama tobože brane svaki svoj narod od druga dva dok oni talože milione. Njima ne smeta što su stvorili prisilne ekonomske izgnanike, hiljade porodica koje su prinudili na traženje egistencije diljem Evrope.

Štedićemo, Tite mi

Poziva prvi u SDA na smanjenje raskoši, putovanja, čak i ukidanje “nekih javnih nabavki”, da se smanje dodatna plaćanja komisija i paušala dok “zaboravlja” da su prošle godine primjera radi, u SBK paušali udvostručeni. Spreman je, kaže, da se do kraja godine strankama isplati “samo 20% iz budžeta”, ali ne navodi da je svake godine na stranačke račune dostavljano 20 miliona maraka!

Suma istovjetna onoj zbog koje je nastao razdor nakon prvobitne podjele novca gradovima i općinama, za koju Izetbegović kaže da je bila greška jer “nije konsultovana SDA”. Još jedna pljuska u lice razumu, jer su za podjelu glasali svi SDA federalni ministri zaključno sa premijerom Novalićem, kojem daje punu podršku, a sve njegove greške će ionako biti ispravljene “u konsultaciji sa SDA”

“Da se sve visoke plaće smanje, da se izbaci nervoza koju su stvorili u narodu da neko ne radi ništa nikako i dobije 4-5 hiljada mjesečno, dok neki rudar silazi svaki dan za 1.000 KM mjesečno na ovakvom vremenu”, sjetio se baš sada Izetbegović i rudara.

Rebalansi, novi zakoni, štednja, investiranje, zaduženje, moratoriji, preživljavanje, banke, infuzija privredi,  nepovezano proriče daljnja dešavanja Izetbegović zaključkom da „kada povuku bogate zemlje naprijed i naš će se točkić početi pokretati“!? O penzionerima kojima je uskraćeno ovogodišnje usklađivanje i mizerno povećanje ni slova, iako se hvali da je Fond PIO/MIO u budžet „ubacio“ 70 miliona maraka suficita.

Ima Izetbegović poruku i za „samozvane analitičare, ljude koji nikad ništa konkretno u životu nisu radili, klasične populiste, političku konkurenciju“ koji po njemu „zbunjuju narod i nanose štetu“.

Zato ne treba sumnjati da će u predstojećem periodu u punoj pripravnosti u odbrani SDA virusa biti boračka udruženja, odani sindikati, članstvo iz budžetskih ureda, mediji i „nadzornici društvenih mreža“ da minimiziraju sve koje „drukčije kažu jer kleveću i lažu“.

“U međuvremenu solidarnost sa narodom, da se izbjegne nervoza, buntovi i nemiri”, poentira Izetbegović.

Da, virus bunta umnogome je opasniji od korone…

(zurnal.info