"Valter"

Idemo zajedno

Policija u Sarajevu kažnjava vozače romobila koji voze trotoarom

Spread the love

Policajci u Sarajevu počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom.

Kako saznajemo vozačima se izdaju prekršajni nalozi odnosno novčane kazne u iznosu od 50 KM.

“Zabranjuje se kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prijevoznih sredstava na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka,” navodi se u izmjenjenom Zakonu u uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da, prema izmijenjenom zakonu, izdaju novčane kazne u gore navedenom iznosu.

“Lice koje upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, krši prekršaj iz člana 37. stav 5 Zakona o uređenju saobraćaja na području KS te se istom može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM,” rekli su.

S druge strane, električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima romobila je dozvoljeno kretanje cestom. Zakon kaže da je dozvoljeno kretanje kolovozom u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza.

“Vozač bicikla i vozač mopeda ako je pokretan snagom vozača dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno stazi,” navodi se u državnom zakonu koji još uvijek “ne prepoznaje” romobile.

Ovo bi moglo izazvati probleme na cestama te stvoriti dodatne gužve i ugroziti sigurnost putnika obzirom da se u Sarajevu biciklističke staze ne protežu kompletnim gradom te da će vozači romobila biti primorani voziti kolovozom u nekim dijelovima grada.

Vozačima električnih romobila se savjetuje i nošenje kaciga, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, ali i vjerovatnoće da će policija uskoro početi kažnjavati i zbog toga.

Prošle sedmice je, zbog sve većeg broja električnih romobila u Kantonu Sarajevu i nepostojanje jasnih zakonskih okvira, kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta podnio inicijativu za regulisanje kretanja ovog prevoznog sredstva Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.