"Valter"

Idemo zajedno

Promocija romana “Veteran” autora Alije Mrkonjića

Spread the love
Sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla upriličena promocija romana “Veteran”, autora Alije Mrkonjića. O knjizi su govorili Rensa Berbić – Mišić, profesor, Nermina Hasić, profesor, Mirza Mujagić, moderator i sam autor Alija Mrkonjić.
Prema riječima autora Alije Mrkonjića riječ je o naučno – fantastičnom trileru, čija je radnja smještena u post jugoslovenske republike, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju a dešava se u perodu 1991. do 2022. godine.
– U romanu se govori o sredovječnom, bivšem vojniku Jugoslovenske narodne armije koji je prisilno mobilisan i upućen na ratište u Bosni i Hercegovini. Pod pritiskom i prijetnjama nadređenih vojnika, prisiljen je da čini zločine. Od kako je demobilisan, bori sa svojom prošlosti i ratnim traumama. Svoju bol liječi agresivnom terapijom i alkoholom. U snovima ga posjećuju natprirodni likovi, koji utiču na njegovu savjest i u njemu stvaraju osjećaj krivice zbog koje proživlja intenzivnu duševnu patnju. Agoniju i neizjesnost, okončaće nakon angažmana, prijatelja i porodics koji “kopajući” po prošlosti, pronađu uzrok njegove traume.
Ovaj roman, posvećen je svim mladim ljudima koji su slijedeći ideologije lidera, izgubili zdravlje, odnosno živote. Po usmjerenju je pacifistički i kreiran sa ciljem da utiče na svijest ljudi i stvori antagonistički odnos prema ratu ali i velikonacionalnim ideologijama koje indoktrinacijom “guraju” mlade ljude u propast.