"Valter"

Idemo zajedno

Promovisan Zbornik radova Leonardo Bancher- Čovjek koji se ne zaboravlja“u Tuzli

Spread the love

U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli održana je promocija „Zbornika radova – Leonardo Bancher- Čovjek koji se ne zaboravlja“.Izdavač publikacije je JU Centar za kulturu Tuzla, a promociju je organizovao Associazione Tretini nel mondo-O.N.I.U.S. Italija , Udruženje građana Italijanskog porijekla Rino Zandonai Tuzla, JU Centar za kulturu Tuzla, a događaj je održan pod pokroviteljstvom Grada Tuzle.
Promociji su bili Kadrija Hodžić, Sinan Alić, Tihomir Knežićek, članovi obitelja Banker, a voditelj promocije je bio Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Udruženja građana Italijanskog porijekla iz Banja Luke , koji su na ovaj način svog prisustva dali na značaju obilježavanju ovog događaja koji se održava u multinacionalnoj i antifašističkoj Tuzli.
Međunarodna konferencija o tuzlansko-italijanskom revolucionaru Leonardu Bankeru održana je u Tuzli 8.3. 2020. godine uz učešće povjesničara i poznavalaca djela Leonarda Bankera. Učestvovali su izlagaći srtučnih radova iz Francuske,Italije i BiH . Radovi koji su bili izlagani tokom konferencije su obrađeni i prevedeni da bi bili kompajlirani u Zborniku radova.
Zbornik radova na 159 stranica teksta sa fotografijama sadrži sedam radova koji su pisani na francuskom, italijanskom i BH jeziku, stim da su radovima na stranim jezicima pridodati prevodi pevodi na BH jeziku.
Radovi obrađuju životni i revolucionarni tok Leonarda Bankera, njegovi porijeklo , put borbe za radnička prava, djelo njegove supruge Ljubice i njegove djece koji su takođe bili revolucionari, a koji su ostavili dubok trag u zaštiti prava radnika u partizanskom ratovanju tokom Drugog Svjetskog rata.
U dodatku Zbornika u reprint članaka koji su objavljeni u Ediciji Ediciji „Tuzla u radničkom pokretu i revoluciji“ Publikacija je registovana u Nacinalnoj univerzitetskoj biblioteci Sarajevu, a izdavač je centar za kulturu Tuzla.

Po riječima Ttihomiraa Knežičeka,  predsjednika Udruženja Građana Italijanskog porijekla Tuzla, Leonardo Banker je došao u Tuzlu kao dječak sa roditeljima iz Italije i tu je proveo životni vijek, a po struci je bio građevinski radnik, a po srcu revolucionar koji je postavio temelje formule za jedinstvo u gradu Tuzli .
-Leonardo Banker je utemeljio multikulturalnost  u Tuzli , bio je dio tradicije ovog grada,hapšen je boreći se ta ljudska prava i tamnovao je i taminicama.Njegov revolucionarni rad je opisan u većem broju publikacija na italijanskom i bh jezicima. Umro je mlad u 37 godini, ali je jedna ulica bila nazvana po njegovom imenu i Srednja građevinska škola- istakao je gradonačelnik grada Tuzle, Jasmin Imamović.
Građani Tuzle znaju za nezaboravljenog revolucionara Leonarda Bankera  i ulica sa njegovim imenom je ostala zauvijek“ Ulica Leonarda Bankera“ u centru grada Tuzle, sa imenom čovjeka koji je nezaboravljen u duši građana Tuzle.


Duška REBIĆ i Radiokameleon.ba