"Valter"

Idemo zajedno

Rudari Koncerna EPBiH 23. novembra idu na proteste u Sarajevo

Spread the love

Rudari Koncerna EPBiH  su donijeli odluke da 23. novembra izlaze na proteste u Sarajevo ispred zgrade Vlade FBiH da izraze nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom u svim rudnicima Koncerna EPBiH.

Na skupovima je definisano sedam zahtjeva koje će dostaviti Vadi FBiH, prioritetan zahtjev je najavljen novi Pravilnik kojim bi se plate rudara značajno smanjile, i da se isti stavi van snage i primjenjuje Pravilnik o radu i radnom učinku

Sa današnje vanredne sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije, rudari su poručili da su jedinstveni i da se sada bore za opstanak svih rudnika, a dosadašnjim načinom rada je doveden u pitanje.

Dosadašnji razgovori i pregovori sa Vladom nisu imali nikakvih uspjeha pa su prinuđeni tražiti druge puteve borbe za svoja prava.

Između ostalog traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u Rudnicima uglja, utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji u visini od 1.000 KM, te smjenu odgovornih u rudnicima, odnosno generalnog direktora EPBiH.