"Valter"

Idemo zajedno

Sahranjen princ Filip, suprug kraljice Elizabete II

Spread the love

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II, koji je umro prošle nedjelje u 100. godini, sahranjen danas nakon parastosa u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor.

Hor pjeva nacionalnu himnu, a pjevačkoj grupi ubrzo se pridružuju orgulje.

Nakon još nekoliko molitvi, i pročitanih svih odličja i titula koje je imao, uz zvuke gajdi i truba, kovčeg princa Filipa se spušta.

Nadbiskup kenterberijski je izgovorio molitvu, i hor je još jednom zapjevao.

Princ Vilijam i Hari sjede jedan nasuprot drugom u kapeli Svetog Đorđa, dok se braća opraštaju od svog djede.

Par, koji je navodno imao težak odnos posljednjih godina, pridružio se grupi od samo 30 članova porodice na sahrani, koja je smanjena zbog ograničenja korona virusa.

Prisutni sjede poštujući mjere, tako da je Villiam sjedio sa svojom suprugom, vojvotkinjom od Kembridža, dok Hari sjedi sam jer Megan Markl nije mogla da prisustvuje sahrani zbog poodmakle trudnoće.

Blagoslov je izrekao vindzorski dekan. Rekao je: “Danas smo ovdje u kapeli Svetog Đorđa da u ruke Boga prepustimo dušu svog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Sa zahvalnim srcem se sjećamo mnogih načina na koje nam je njegov dugi život bio blagoslov. Inspirisali smo se njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, njegovom službom naciji i Komonveltu, njegovom hrabrošću, čvrstinom i vjerom”.

Prenose : Agencije