"Valter"

Idemo zajedno

SAOPŠTENJE  Z A  JAVNOST : Klub poslanika SDBiH u Skupštini TK

Spread the love

Od Vlade TK, koja sebe prije stotinjak dana prozva ekspertnom, u Skupštinsku proceduru su upućena prva zakonska rješenja, a među njima i izmjena i dopuna Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Iako eksperti prilikom imenovanja najaviše transparentnost, prijedlozi ovih zakona su pripremljeni u strogoj tajnosti, bez pomisli na javnu raspravu.
Nakon analize zakonskih rješenja ponuđenih od strane eksperata, nije teško shvatiti zašto ista nisu upućena u javnu raspravu. Na žalost, ono što je ponuđeno i nije za javnost, jer ne nudi zapravo ništa korisno obrazovnom sistemu, već će samo prouzrokovati štete koje ćemo kasnije svi skupa zbrajati.
Predloženim zakonskim rješenjima se od strane Vlade TK i ministra obrazovanja i nauke, kao predlagača, grubo krše odredbe Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine, uvodi se u pravo da osobe koje ne rade u školi mogu biti vršioci dužnosti direktora škola, dok će ministar, kršeći autonomiju škola, moći odlučivati o prelasku radnika iz jedne u drugu školu, bez saglasnosti škola, a Aktivu direktora ministar namjerava izabrati članove i odrediti čime će se isti baviti.

Iako je u izjavi za jedan portal ministar Baraković poručio da izmjene zakona nisu uvod u smjenu direktora osnovnih i srednjih škola, iz predloženih rješenja kao što su: izbor roditelja u školski odbor bez učešća Vijeća roditelja, izbor v.d. direktora, predaja pečata, zamjenjivanje direktora i dr.  se zapravo vidi da se njima žele stvoriti uslovi za što brži prekid mandata izabranim direktorima škola.
Pošto će ovi Zakoni, ukoliko budu usvojeni od strane Skupštine TK, ostaviti negativne posljedice na obrazovni sistem i budžet TK, pozivamo ministra obrazovanja da povuče iz procedure predložene prijedloge Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Klub poslanika SDBiH u Skupštini TK