"Valter"

Idemo zajedno

Stranka penzionera uputila otvoreno pismo Fadilu Novaliću: Ne krepaj, magarče, do zelene trave” !

Spread the love

Predsjedništvo Stranke penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine (SPU BIH), je na svojoj 19. sjednici razmatralo socijalni i materijalni položaj penzionera, sa posebnim akcentom na zdravstvenu situaciju u periodu od proglašenja pandemije COVID-19 , te je zaključilo da Vam se i obratimo ovim pismom.

Naime, Predsjedništvo SPU BIH je još jednom konstatovalo da su penzioneri u FBiH najugroženija kategorija stanovništva i da ih je većina na ivici siromaštva, o čemu su izneseni slijedeći pokazatelji:

 • U Federaciji BiH ima 426.476  penzionera/umirovljenika;
 • Najniža penzija je i dalje 382,18 KM i nju prima oko 60 % penzionera ;
 • Zajamčena penzija iznosi 478,91 KM;
 • Prosječna penzija isplaćena za avgust 2021. je 428,60 KM i
 • Od ukupnog broja penzionera , njih oko 300 hiljada (ili oko 70 %) prima penziju do 500 KM.S druge strane,  prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća isplaćena u avgustu o.g. iznosi 995 KM, što znači da prosječna penzija iznosi samo 46% od prosječne plaće u FBiH.

  Takoder, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, tzv. ,,sindikalna potrošačka korpa” za mjesec juli 2021. godine je iznosila 2.070 KM i za 27,45 KM je skuplja od mjeseca juna o.g. To znači da su cijene nekontrolisano rasle u prvom polugodištu, a svjedoci smo da i dalje divljaju, posebno cijene osnovnih životnih namirnica, lijekova i medicinskih usluga.

  Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je oko 48 %, a prosječnom penzijom je mizernih 22 %.

  Poštovani,

  Predsjedništvo SPU BiH je konstatovalo i podsjeća Vas da je posljednje povećanje penzija bilo u avgustu prošle godine (2,8 %) dok je ove godine (također u mjesecu avgustu) penzionerima linearno podijeljena jednokratna novčana pomoć, kao ,,podrška penzionerima”, od po 100 KM, odnosno 120 KM.

  Također je konstatovano da je ta ,,podrška” minimalno pomogla penzionerima, pogotovo što ona neće uticati na polaznu osnovicu za naredna povećanja.

  Sve navedeno zorno pokazuje zašto je u prvih 6 mjeseci o.g. udvostručena smrtnost penzionera, u odnosu na isti period prošle godine.

  Poznato je da se Vlada FBiH već oglasila da neće biti vanrednog povećanja penzija. To znači da mi, penzioneri, možemo očekivati povećanje penzije tek u mjesecu maju naredne godine. Do tada, ko živ-ko mrtav, ili po onoj narodnoj: Ne krepaj, magarče, do zelene trave” !

  Poštovani Premijeru!

  Uzimajući u obzir navedene pokazatelje, kao i stalni trend povećanja cijena Predsjedništvo SPU BIH zahtijeva od Vlade FBiH da, ipak, donese odluku o vanrednom povećanju penzija u iznosu do 52 % od prosječne plaće u FBiH kako bi bio zaustavljen negativan trend smrtnosti ove kategorije stanovništva.

  Izvor: Press media