"Valter"

Idemo zajedno

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli obilježili Dan planete zemlje

Spread the love

Investiraj u našu planetu, ovogodišnja je poruka za obilježavanje Dana planete Zemlje 2022, a fokus je prvenstveno stavljen na posljedice klimatskih promjena. BiH ima veliki problema sa brojnim vrstama zagađenosti i ljudskog nemara prema prirodi. Tuzla praktičnim primjerima pokazuje kako to možemo mijenjati i dati svoj doprinos zaštiti prirode.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su ispred fakulteta sadnjom cvijeća, niskog rastinja i kratkim programom obilježili Dan planete zemlje.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Iako je ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoliša i prirode.

Tom prilikom o značaju ove akcije nešto više rekao je profesor ovog fakulteta prof.dr. Muhamed Omerović: