"Valter"

Idemo zajedno

Top savjeti za pranje veša u perilici

Spread the love

Nekoliko savjeta stručnjaka za pranje veša u vešmašinama, smatraju pogrešnim koristiti upute proizvođača deterdženta, a među njima je i  Shannon Lush, stručnjak u kućanskim poslovima u kojem se njeni međunarodni Australci redovito obraćaju za savjete.

Iskusna Shannon tvrdi kako je popularno vjerovanje da više deterdženta znači bolje čišćenje odjeće, ali to nikako ne vrijedi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odjeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Lush savjetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju, vodi za onom – manje je više. U mašini za veš koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praške ili tekućine. One koje se pune odozgo zahtijevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih peškira dobivaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalijepi za tkaninu i sušenjem zagrijava. Zato peškiri iz sušilice izlaze meki i lijepi, no već dan poslije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Top savjeti za pranje veša

1. U svako pranje dodajte dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike bijelog octa

2. Preskočite omekšivač za tkaninu – može dodati ulje u pranje

3. Upotrijebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

Može li ocat pomoći odjeći da se brže osuši?

Za najbolje rezultate u svakom pranje treba dodati dvije kašike sode bikarbone i dvije kašike bijelog octa. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje vešu lijep miris, Lush u to ne vjeruje i kaže kako jednostavno ne djeluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lijepi za odjeću u pranju. Radije staviti ocat u pretinac za omekšivač. Vjerujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju ”, poručila je guruica.

Shannon tvrdi da će se tako mokra odjeća osušiti triput brže.