"Valter"

Idemo zajedno

Trumpove pristalice upale u Kongres, žena upucana

Spread the love

Situacija na Capitol Hillu je eskalirala. Zajednička sjednica obaju domova Kongresa je prekinuta nakon što su prosvjednici provalili u zgradu Kongresa.

Pojedini američki mediji javljaju da je najmanje jedna osoba podlegla ozljedama zadobivenima u neredima, ali zasad nema potvrde za tu informaciju. Službeno, jedna je žena u kritičnom stanju, a pet ih je ukupno dosad prebačeno u bolnicu, među njima i jedan policajac.

U blizini zgrade Kongresa policija je pronašla najmanje jednu improviziranu eksplozivnu napravu.

CNN je objavio fotografiju iz ureda predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi na čijem je radnom stolu netko od prosvjednika ostavio poruku: – Nećemo se povući.

Demonstranti koji su se nalazili u američkom Senatu uklonjeni su, javio je CNN nakon što je ova informacija potvrđena u vašingtonskoj policiji.

Kako je rečeno, policija je uspješno potisnula demonstrante iz krila zgrade Kapitola u kojem se nalazi Senat, a nastavljaju sa “uklanjanjem demonstranata” iz istočnog I zapadnog krila.

U samom Senatu se situacija smiruje, kako izvještava CNN, ali nije jasno kakva je situacija u Predstavničkom Domu SAD-a.

Glasnogovornica Bijele Kuće Kayleigh McEnany tvitala je u srijedu da je američki predsjednik Donald Trump naredio Nacionalnoj gardi i drugim “saveznim službama” da pruže podršku washingtonskoj policiji u suzbijanju nereda na području američkog Kapitola.

“Ponavljamo poziv Predsjednika Trumpa demonstrantima da izbjegavaju nasilje i da ostanu mirni,” tvitala je McEnany.

“Predsjednik Donald Trump je naredion Nacionalnoj gardi i drugim službama za sprovođenje zakona da krenu ka Washingtonu,” napisala je glasnogovornica Bijele Kuće na svom Twitter profilu.

Na ulice Washingtona pozvana je Nacionalna garda iz država Virginije i Marylanda kako bi pokušala zavesti red.