"Valter"

Idemo zajedno

Tuzla, protest osoba koje primaju platu i naknade iz budžeta Tuzlanskog kantona

Spread the love

Po podacima MUP TK-a na Sonom trgu u Tuzli okupilo se na protestu više  od tri hiljade osoba koje primaju platu i naknade iz budžeta Tuzlanskog kantona , kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog trenutnog statusa, ali i ignorantskog odnosa vlasti.

U Tuzlanskom kantonu više od deset hiljada osoba zaposleno je u javnom sektoru i primaju plate izb Budžeta Tuzlanskog kantona. Od nadležnih su ranije zatražili isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 konvertibilnih maraka, međutim stav Vlade TK je jasan – od isplate nema ništa.

Borba budžetskih korisnika odvija se pod okriljem Koordinacije sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona, koji je ranije održao sastanak sa predstavnicima kantonalne vlade, ali dogovor nije postignut.

“Naši su zahtjevi vrlo jasni, a oni se odnose na usklađivanje plata sa troškovima života, ublažavanje inflacionog udara te otklanjanje diskriminacije u vidu isplate jednokratne pomoći po uredbi Vlade FBiH”, kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Tuzlanskog kantona.

Budžetski korisnici svoju borbu ne završavaju današnjim protestnim okupljanjem, s obzirom na to da novo zakazuju pred početak sjednice kantonalne skupštine, ukoliko sa nadležnima ne postignu adekvatan dogovor.