"Valter"

Idemo zajedno

Tuzlanka sa adresom Sarajevo, Selma Alispahić na promociji knjige svog oca Nijaza Alispahića

Spread the love

Bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić proglašena je glumicom Europe za 2018. godinu u izboru Umjetničkog odbora Međunarodnog kazališnog festivala “Actor of Europe”. Festival se svake godine održava na obalama Prespanskog jezera, a utemeljitelj i direktor mu je Jordan Plevnes.

Prestižna nagrada utemeljena je 2003. godine i dodjeljuje se za individualna umjetnička ostvarenja i kreativni doprinos zajedničkom sjećanju na europsku civilizaciju.

Selma Alispahić je prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra, glumica koja je od početka karijere imala vrhunska glumačka ostvarenja za što je dobivala ozbiljne nagrade. Osim na scenama bh. kazališta, glumila je i u prestižnom Nacionalnom kraljevskom teatru u Londonu.

Selma Alispahić je za svoje uloge dobila brojne nagrada i priznanja.

Rođena je u Tuzli, a najboljom studenticom u klasi profesora Bore Stjepanovića proglašena je 1990. godine. Uslijedio je angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo, a potom i odlazak u London te izlazak na scenu Royal National Theatera. Surađivala je s velikim glumcima poput Jane Birkin, Rosemary Harris, Faith Brook, Rupert Frazer, Radetom Šerbedžijom i mnogim drugim, kao i velikim redateljima kao što su Simon McBurney, Tim Supple, Annie Castledine, David Freeman…

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu odigrala je vodeće i značajne uloge u dramama u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Narodnom pozorištu u Tuzli i Kamernom teatru 55. Od 1998. postaje stalna članica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Osim na engleskom, glumila je i na talijanskom te na turskom jeziku.

Radila je i kao vanredna profesorica glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a trenutno predaje na Sarajevo Film Academy. Redovito čita knjige u knjižnici za slijepe i slabovidne osobe.

Završila je poslijediplomske studije

na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a potom i postala doktorica znanosti komparativne književnosti.