"Valter"

Idemo zajedno

U Beogradu ipak održana šetnja u okviru Europrajda

Spread the love

Šetnja ponosa u Beogradu počela je u 17.30 sati i završila se oko 18 sati, a njena trasa prostirala se od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan u Beogradu, gdje će tokom večeri biti održan koncert.

Mnogi je izvještaj o huliganskim radnjama. Čak se pokušao probiti kordon policije kako bi došli do okupljenih aktivista. Na skup su upali i antiglobalisti koji su došli sa crkvenim obilježjima i izgovarali molitve, a policija ih je razdvojila od skupa.  Također, učesnike su protivnici sa zgrada gađali jajima.

Nepoznati muškarac je šakom udario u glavu dvije djevojke koje su prišle demonstrantima kako bi ih fotografisali. Grupa muškaraca je danas napala dvojicu policajaca. U blizini Skupštine Srbije je uhapšen raščlanjeni monah Antonije koji je fizički napao novinara N1, to jeste pogodio ga je flašom.

Desetine huligana se okuplja na različitim lokacijama, mnogi sa sobom imaju baklje, uzvikuju pogrdne riječi i koriste pirotehniku. Oni su u Beogradskoj ulici pokušali probiti i kordon policije, ali su ih službenici spriječili i rastjerali su ih no oni su se povukli prema parku na Slaviji i odatle ponovo krenuli ka Ustavnom sudu odakle će krenuti šetnja, koja će završiti kod stadiona Tašmajdan gdje je planirano i održavanje koncerta.

Učesnik Evroprajd šetnje je i ambasador SAD Christopher Hill u Srbiji koji je reporterki N1 rekao da je za sve važno što je došlo do šetnje.

„Svi mi smo braća i sestre, i Božja djeca, i treba da budemo zajedno u ovome“, rekao je Hill za N1.

Istakao je da je današnji dan važan za jednakost, ali i za cijelu Srbiju, i da je sve vrijeme bio optimista da će do današnje šetnje ipak doći.

Upitan o izjavama ministra policije Aleksandra Vulina o pritiscima Zapada da se Evroprajd šetnja održi, Hill je rekao da radije ne bi komentarisao Vulinove izjave, i da se nikada nije slagao sa bilo čim što je on rekao.