"Valter"

Idemo zajedno

U BKC  Tuzla otvorena izložba slika „Moja priča“ Mensura Porovića iz Sarajeva

Spread the love

U Velikoj galeriji JU Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli otvorena je izložba slika „Moja priča“, akademskog slikara Mensura Porovića iz Sarajeva.
Na izložbi su predstavljena 73 rada velikih formata, a slike su rađene tehnikom ulja, akrilik i crtež.
– Ovo je moja 19 izložba, a četvrta izložba u Tuzli u koju rado dolazim , a ovdje sam dobivao i nagrade na Bijenalu minijature, pa sam odlučio i da se predstavim i sa manjim formatima. Predstavio sam se sa 73 izloženih radova koje sam radio u proteklih desetak godina- kazao je autor izložbe, akademski slikar  Mensur Porović.


Kako je istakla o izložbi historičar umjetnosti, Amra Patković, naziv izložbe „Moja priča“ upravo je presjek autorove priče na njegovo sjećanje na djetinjstvo i predstavlja jedan spoj njegovih radova iz ranijeg perioda,  koji je izdvojen za ovu izložbu, a trudili smo se da to budu najbolje radovi od ovog umjetnika.


Na otvaranju izložbe direktorica JU BKC Tuzla, Mirela Ibrahimović Mehanović je naglasila, da se Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, trudi da i u vrijeme pandemije ne zaustavi svoje aktivnosti, te sa raznovrsnim programima želimo da obogatimo kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona. Izložba „Moja priča“ će biti otvorena do 20 novembra, a do kraja godine planiramo u našim galerijskim prostorima, da organizujemo još najmanje dvije izložbe, naglasila je direktorica BKC TK , Mirela Ibrahimović  Mehanović.
Autor izložbe, Mensur Porović je Srednju školu primjenjene umjetnosti  i Akademiju likovne umjetnosti završio u Sarajevu, a Odsjek slikarstvo završio je u klasi prof. Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovne umjetnosti Bosne i Hercegovine od 1988.godine.
Valter Tuzlanski i Duška REBIĆ