"Valter"

Idemo zajedno

U Galeriji „GM“ u Tuzli otvorena izložba portreta , autora Đulejmana Isića iz Tuzle

Spread the love

U organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine, u Galeriji „GM“ u Tuzli otvorena je izložba portreta Đulejmana Isića .
Ovaj vrsni portretista u velikom prostoru Galerije “GM“ u Tuzli predstavio se sa 27 portreta rađenih u različitim intervalima, likova koji su i sada među nama, ali onih koji nisu već dugo među nama i koji su ponovo oživjeli uz prisjećanje mnogih na njih koji su došli da pogledaju ovu izložbu.
Autor izložbe Đulejman Isić je otkrio da mu je dar za slikanje ušao u dušu u noćnim satima dežurstva u Hotelu Bristol gdje je radio kao recepcionar sve do 1994 godine , kada je penzionisan.
U 33 godine rada u ovom omiljenom tuzlanskom hotelu koji je kasnije srušen bio je svjedok mnogih događaja, a Đulejmanu je ostao možda i najznačajniji događaj u sjećanju 1966 godine u vrijeme trodnevne posjete Josipa Broza Tita Tuzli kada je boravio u apartmanu u hotelu Bristol i svako mu jutro donosio novine.
U mnogim noćima dežurstva slikao je mrtvu prirodu i šire što mu je palo na pamet, tako da mu je umjetnost ušla u dušu i prerasla u u ozbiljnije bavljenjem likovnom umjetnošću.
-Dugo već slikam, preko 60 godina, ali nikada nisam bio siguran da mogu uraditi portret. Prije 45 godina sam naslikao portret popa Đorđe Jovanovića koji je izložen na ovoj izložbi. Mada je najteže uraditi portret primijetio sam da ga mogu uraditi i bolje druge portrete i tako je krenulo. Radio sam portrete porodice,  supruge Sadike, sina i kćeri, portrete sa požutjelih fotografija i poznatih ličnosti, ali su stizale vremenom i narudžbe prijatelja i malo poznatih ličnosti. Kroz portrete mnogi su oživjeli uspomene na svoje najmilije u mnogim domovima u BiH, a i širom svijeta. Sa zidova gledaju portreti nena i djedova, očeva, majki koje sam uradio- ističe Isić.
Kako je istakao akademik Enver Mandžić koji je i otvorio izložbu, izložbu smo organizovali tako, da imamo spoj portreta i simboliki satova koji su postavljeni ispod portreta . Ti satovi pokazuju protok vremena Za osobe koje su umrle taj sat je stao, dok za osobe koje su još među živima vrijeme na satovima i dalje teče , kaže akademik Mandžić.

U vrijeme početka Bijenala umjetnosti minijature Đulejman Isić slika portrete i u svakom portretu udahnjuje dušu tako da je Isić postao majstor portreta i u onom u minijaturi i u velikom formatu, ističe akademik Enver Mandžić, vlasnik Galerije „GM“ na čijim su zidovima oživjeli mnogi portreti i poznatih i nepoznatih osoba.
Kolekcija portreta će ostati za sva vremena sačuvana u Kolekciji „MESKA“ , vlasnika porodice Mandžić.
Za umjetnika Đulejnana Isića svakako treba i reći da je rođen 1939 godine u Rašljevu, općina Gračanica, radio je i u preduzeću Tehnograd 1957 godine, a od 1961 godine kada je svečano otvoren Hotel Bristol, pa sve do penzionisanja bio je uposlenik kao recepcionar u Holelu Bristol u Tuzli.
Duška REBIĆ