"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli obilježen 14. novembar Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Spread the love

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14.11. svake godine u više od 170 država svijeta, još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju.

Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Danas je taj datum obilježen i u Tuzli na Trgu slobode, pod nazivom Plavi novembar u Tuzli, iako zbog trenutne epidemiološke situacije  članovi Udruženja Novi Horizonti iz Tuzle nisu bili u mogućnosti mjeriti  sugrađanima nivo šećera u krvi potrudili su se pripremiti mnogo edukativno informativnog materijala kako bi ih edukovali kako da prepoznaju i preveniraju dijabetes.

Također članovi ovog Udruženja položili su cvijeće na Spomen obilježju na Kapiji stradaloj tuzlanskoj mladosti od agresorske granate ispaljene 25.maja 1995. godine, od koje je ubijena 71 mlada osoba Tuzle.

Mala i velika slatka raja, danas je tuzlanski Trg slobode bojila u plavo zahvaljujući sponzorima, Novonordisk pharma doo Sarajevo, Pharma Macc doo Sarajevo i Farmavita doo Sarajevo.

Nešto više o ovom obilježavanju rekao nam član Udruženja, Nihad Mujanović