"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli promovisana knjiga „SVI NAŠI ZMAJEVI“ autora Zdravka Cvjetkovića

Spread the love

U Tuzli promovisana knjiga „SVI NAŠI ZMAJEVI“- 10 godina sportske karikature i ilustracije autora Zdravka Cvjetkovića
U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli promovisana je knjiga „SVI NAŠI ZMAJEVI“- 10 godina sportske karikature i ilustracije 2011-2021 , autora Zdravka Cvjetkovića. I dok se odvijala promocija, u velikom galerijskom prostoru sa zidova su sijale karikature i ilustracije naših najboljih sportista , koje su dale jednu notu više ovom događaju koji se održavao u gradu Tuzli koji je prepoznatljiv po najboljim sportistima ovih vremena sa kićenjem zlatom na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima.
Knjiga sadrži 88 karikatura ilustracija, a na izložbi je prikazano samo jedan dio 42 rada koja su predstavljena ovom prilikom na podsjećanje na najbolje bh sportiste i njihov uspjeh u proteklih 10 godina.
Prema riječima autora knjige Zdravka Cvjetkovića, u pitanju je zbirka koja je nastala posljednjih 10 godina, a najviše sam pratio fudbal tokom nogometnih reprezentacija, a kasnije sam pratio i druge sportove, gimnastiku, košarku, rukomet i druge pa sam počeo raditi karikature i ilustracije vezane za ostale sportove. Izložbe i promocije knjige „SVI NAŠI ZMAJEVI“ su održane u 2021 godini  u 7 gradova BiH, u Zenici , Sarajevu, Mostaru, Travniku ,Kaknju i drugim, ističe Cvjetković , te dodaje:- Posebno sam ponosan što je održana promocija  u Sarajevu u Olimpijskom muzeju , na kojoj su učestovale i poznate i svjetski priznate, Razija Mujanović i Larisa Cerić i bile kao promotorke, podržale moj rad i moju knjigu.Promocija u Tuzli je moja prva promocija u ovoj godini,a imam namjeru nastaviti sa ovim radom i dalje i podržavati sport, naglašava autor Zdravko Cvjetković.
Autor knjige i izložbe Zdravko Cvjetković je rođen u Zenici 1985 godine , gdje je završio osnovnu i srednju šklu.Diplomirao je slikarstvo 2010 godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj je 2020 godine i magistrirao na odsjeku za grafički dizajn. Bavi se animacijom ilustracijom, dizajnom, karikaturom i stripom. Ove godine se navršava 10 godina kako sa svojim karikaturama prati dešavanja u BiH sportu. Živi i radi u Sarajevu.


Duška REBIĆ