"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli traju 14. Dani BHAAAS-a, svoja stručna iskustva prenosi preko 800 predavača iz raznih dijelova svijeta

Spread the love

Brojni domaći i međunarodni stručnjaci prisustvovali su sinoć gala otvaranju ovogodišnjih, 14. Dana BHAAAS-a koji se održavaju u Tuzli, a tom prilikom istaknuto je kako će Tuzla u četiri dana, koliko ova konferencija traje, biti centar nauke i umjetnosti.

Više od 800 predavača iz raznih dijelova svijeta tokom Dana BHAAAS-a imaju priliku da podijele znanje i iskustva sa drugima, da se upoznaju i ostvare nove konekcije.

– Naša misija i vizija je unaprijediti umjetnost i nauku Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Nastojimo stvoriti prilike za slobodnu razmjenu ideja i znanja, a uspjeli smo stvoriti platformu sa naučnicima i umjetnicima koji teže izvrsnosti. Ovi Dani su kruna svega što smo radili i što radimo, a želim istaći da od ove godine organizujemo i projekte koji će biti aktivni tokom cijele godine, a neki od njih su mentorski program za studente, portal koji smo pokrenuli ‘Znanjem do zdravlja’ i drugi – kazao je predsjednik BHAAAS-a Amer Smajkić.

Na sinoćnjem svečanom otvaranju u Narodnom pozorištu Tuzla uručene su i plakete novim počasnim članovima iz SAD-a i Bosne i Hercegovine: Ronu Havivu, američkom fotoreporteru čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, Adinu Hebibu, bh. umjetniku koji slikarstvom promoviše BiH, Mirsadi Hukić, bh. naučnici koja je specijalizirala mikrobiologiju i prva je čanica Evropske akademije naika iz BiH, te Mirsadu Kacili, istaknutom kardiohirurgu koji je prepozna uticaj pušenja na širu društvenu zajednicu i njegova preporuka je bila ključna za donošenje Zakona o zabrani pušenja u Federaciji BiH, saopćili su organizatori.

Razni simpoziji iz više oblasti su održani ili se održavaju i koji traju na više destinacija u Grand hotelu, hotel Mellain i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Do sada učesnici i posjetioci su vrlo zadovoljni ovim događanjima, a u nedelju 4.juna 2023. godine se zvanično  14.dani BHAAAS -a se zatvaraju.