"Valter"

Idemo zajedno

Udruženja oboljelih od dijabetesa potpisali Memorandum o saradnji i izradi jedinstvenog registra oboljelih u FBiH

Spread the love

Danas u Tuzli u organizaciji Udruženja građana “Novi horizonti” Tuzla održan sastanak predstavnika udruženja oboljeli od dijabetesa iz cijele Federacija Bosne i Hercegovine na kome je predstavljen,

Projekat: Unapređenje evidencije o broju oboljelih od dijabetesa na području Federacije Bosne i Hercegovine sa ciljem poboljšanja kvaliteta života oboljelih.

Danas je u hotelu Garden u Tuzli bilo radno po predstavljenoj Agendi, gdje je sa predstavnicima udruženja i gostima obrađen Zakon o zaštiti ličnih podataka koji je predstavila Slađana Krajina, diplomirana pravnica.

Također sa upoznavanjem ovog zakona o zaštiti ličnih podataka koji će biti u evidencijama oboljelih, te kaznama za zlouptrebu tih podataka.

Potom su prisutni iz udruženja potpisali Memorandum o saradnji na gore pomenutom projektu.

U podnevnom terminu učesnici su saslušali prezentaciju “Značaj saradnje između udruženja u rješavanju statusa oboljelih od dijabetesa”, koje je predstavio Mislav Stapić, predsjednik Udruge “Insula” iz Mostara.

Kako je danas predstavljeno u Bosni i Hercegovini  se pretpostavlja da ima preko 300.000 oboljeli od ove bolesti te da nema jedinstvenog registra oboljelih od dijabetesa.

Zaključak današnje Agende da se zajednički sva udruženja izbore za jednistven registar oboljelih od dijabetesa u Federaciji Bosne i Hercegovine a također u cijeloj Bosni i Hercegovini, s tim po izradi registra isti bi se ustupio zdravstvenim ustanovama.

Podršku ovom projektu na izradi jedinstvenog registra finansijski podržala Vlada Švicarske putem Ambasade u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, kao Farma Vita d.o.o. Sarjevo Rosche Diabetes Care i Novo Norddisk doo Sarajevo, kao i institucije vlasti i zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine.

Nešto više o ovom Projektu rekli su nam Mislav Stapić iz Mostara, Indira Bektić iz Tuzle, te podršku izrazio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.