"Valter"

Idemo zajedno

Večeras u Tuzli promovisana knjiga “Snaga žene” autorice Samre Šakanović Prgić iz Orašja

Spread the love

Večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona promovisana knjiga  “Snaga žene” autorice Samre Šakanović Prgić iz Orašja.

Knjiga “Snaga žene” su istinite priče žena koje su prošle kroz neko teško životno razdoblje, a autorica u knjizi donosi dvanaest takvih priča o dvanaest hrabrih žena.

Tako će čitatelji kroz odabrane životne priče moći upozanti snagu Valentine Pervić koja se suočila s rakom dojke, nakon čega je osnovala Udruženje koje će kasnije pomagati ženama oboljele od raka u Posavini, zatim mladu Romkinju iz Brčkog koja je jedina dimnjačarka u Bosni i Hercegovini ili Almasu Salihović koja je kao djevojčica prošla kroz pakao Srebrenice.

– Sve žene iz moje knjige suočile su se s određenim poteškoćama iznad kojih su se uzdigle kao prave heroine. Ovu knjigu sam napisala nakon dugogodišnjeg volontiranja u nekoliko različitih ženskih udruženja gdje sam uvidjela potrebu žena da ispričaju svoju priču kako bi pomogle drugim ženama. Osim dvanaest intervjua knjiga sadrži i osvrt na snažne bosansko-hercegovačke žene kroz povijest kao i na feminizam u Bosni i Hercegovini, te zapise iz osobnog života – istakla je spisatalejica, novinarka i aktivistica Samra Šakanović Prgić.

Izdavač knjige je Centar za kulturu Orašje, lektor je profesorica hrvatskog jezika Magdalena Ilišević iz Orašja, a recenzentica profesorica bosanskog jezika Elma Dugić iz Odžaka.

Samra Šakanović Prgić ranije je izdala knjigu “Posavka”, a prihod od prodaje te knjige je donirala Udruzi žena oboljelih od raka dojke NARCIS-a. Novac od prodaje knjige “Snaga žene” usmjerit će u žensko Udruženje NELA, čija je i predsjednica.

Moderator Fatima Šakanović a promotor Sanja Hajdukov koja nam je nešto više kazala o ovoj knjizi: