"Valter"

Idemo zajedno

Analiza privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2020 godini

Spread the love

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličena je press konferencija na kojoj je predstavljena „Analiza privrednih kretanja na području tuzlanskog kantoina u 2020. godini“.
Predstavnicima sredstava informisanja su se obratili, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret Kikanović, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće, Edina Kurtić i sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, Dino Kalesić.
Prema riječima, Nedreta Kikanovića, predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla, industrija Tuzlanskog kantona izvozno je orjentisana i većinu poslova se obavlja za EU. U 2020 godini došlo je do pada industrijske proizvodnje 2,6 % i izvoza za 6,7 % i uvoza od 12, 7 %. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta, tako da smo 31.12. 2020. godine imali 101.319 zaposlenih osoba, sa prosjećnom netom platom 835 KM, a 76.898 nezaposlenih. U TK je u 2020. godini  poslovalo 3.852 privrednih subjekata radnika. Za očekivati je pokretanje EU privrede, a naša privreda je orijentisana prema EU i možemo očekivati oporavak privrede, a prema procjeni Svjetske banke, to je period od 5 godina, istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.
Edina Kurtić, sekretar Udruženja industrije tekstila, kože i obuće je naglasila, da je industrija tekstila, kože i obuće među prvima osjetila oposljedice koronavirusa, već u januaru prošle godine kada je došlo do prekida snabdjevanja repromaterijalom iz Kine, a zatvaranjem u Evropi došlo je do otežane isporuke gotovih proizvoda i pada potražnje i smanjenja narudžbi. Ova industrija u TK bazirala se uglavnom na lon poslove, došlo je do pada obima proizvodnje i pada izvoza između 20 i 30 %.
Osim ovih problema izazvanih pandemijom, ova radnointenzivna djelatnost  uglavnom zapošljava žene, susreće se sa nizom drugih otežavajućih faktora u poslovanju, poput problema bolovanja, porodiljskog bolovanja i drugo,  koji optrećuju poslovanje, posebno u doba pandemije, pojasnila je Edina Kurtić, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće.
Sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, Dino Kalesić je ovom prilikom istakao, da je karakteristika stanja u oblasti trgovine, kao jednoj od najznačajnijih djelatnosti u TK u pandemijskoj  2020. godini jeste otežano poslovanje. Iako se bilježi pad prometa i pad broja zaposlenih, porasla je prosjećna plata za 8, 7 % u odnosu na 2019. godinu. U 2020. godini trgovina na veliko i malo bilježi pad poslovne aktivnosti s tim što za razliku od trgovine na veliko gdje je smanjen broj zaposlenih. U hotelijerstvu i ugostiteljstvu svi ostali statistički podaci su u padu. Ukazujemo na izuzetno tešku situaciju i neophodnost hitne intervencije vlada na svim nivoima, kako bi se ublažile posljedice i pokrenuo oporavak u oblasti turizma, ugostiteljstva  na području cijele BiH, pa tako i Tuzlanskog kantonna, pojasnio je sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.
Duška REBIĆ