"Valter"

Idemo zajedno

Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom

Spread the love
U prostorijama Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ Tuzla 01. juna 2021. godine je održana Press-konferencija s ciljem da se predstave postignuća i iskustva iz pilot-projekta:“Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom” kojeg I.C. „ Lotos“ Tuzla relizuje uz finansijsku podršku Ambasade Švicarske u BiH.
Konsultantica I.C. „Lotos“ dr.sci. Zumreta Galijašević je prezentovala Studiju o opravdanosti i društvenoj koristi uspostavljanja personalne asistencije kao usluge podrške osobama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.
Podijeljena su iskustva i rezultati projekta u okviru kojeg je za 15 osoba sa invaliditetom osigurano po 50 sati personalne asistencije, a također je to bila prilika za radni angažman u trajanju od 50 radnih sati za njihovih 15 personalnih asistenata. Još jednom je ukazano na to da treba postaknuti nadležne institucije vlasti da sagledaju dobrobit uvođenja personalne asistencije za osobe s invaliditetom po sve članove društva. Uz uvođenje servisa personalne asistencije povećava se zaposlenost, a osobe s invaliditetom mogu biti ravnopravni članovi zajednice i živjeti dostojanstveno.
Moderatorica Press-konferencije  Adisa Kišić i direktor I.C. „Lotos“ Suvad Zahirović obraćanju su kazali nešto više o projektu: