"Valter"

Idemo zajedno

Arhitektonski Atelje “AMBIJENT” Tuzla, ukrasio je izgled grada Tuzle

Spread the love

U najprometnijem dijelu Grada Tuzle nalazi se Arhitektonski Atelje “Ambijent ” Tuzla, koji je sa jedne strane samo nekoliko koraka udaljen od NLB Banke Tuzla, a preko ulice okružen je sa Sudskom palatom i drugim ranije sagrađenim stambenim objektima, a sa druge strane sa objektima novijeg izdanja.
„Ambijent“ je u zgradi Toranj, pored kojeg svakodnevno prolaze i prolaznici i oni koji jure sa svojim automobilima, pa nije teško pronaći ovu ustanovu koja radi i za one koji treba da preurede svoju kuću, koja je možda oronula ili da izgrade novu uz projektante „Ambijenta“.


Građani ovog grada, ali i oni koji pristižu u Tuzlu često ili su iz nje otišli davno primjetili su koliko je grad postao drugačiji niz sve tuzlanske ulice, a ljepoti su doprinjele i nove građevine koji su projektovali baš   arhitekti „Ambijenta“ na čelu sa projektantom dipl.ing. arh. Husejnom Dropićem .
Ambijent d.o.o. Arhitektonski Atelje je osnovan daleke 1989g. , kao jedan od prvih privatnih projektnih biroa u Bosni i Hercegovini. Atelje je osnovao Husejn Dropić dipl.ing.arh. nakon 14 godina rada u Zavodu za urbanizam  i projektovanje „Projekat“ u Tuzli . Uposlenici u dosadašnjem djelovanju i stručni saradnici uradili su veliki broj projekata za stambene, javne, školske , zdravstvene i sportske objekte.
Vrijednost prave arhitekture ostala je za sva vremena u gradu na podsjećanja na tadašnja vremena. Među njima su i kuća „Odobašić“ Tuzla, Bankerova ulica Maršala Tita u Tuzli, Uprava sa bibliotekom u Medresi, ali i najnovije građevine Opštinskog suda u Tuzli i Stambeni objekat na Trgu Slobode u Tuzli koji su nedavno ukrasili u isto vrijeme grad.
Ostalo je zauvijek zabilježeno , da je arhitekta Husejn Dropić iza sebe ostavio 30-tak dovršenih projekata i 10 koji su dobili zeleno svjetlo za izgradnju. Njegov dizajn je racionalan, praktičan, lijep i u potpunosti poštuje svoj okoliš, te da će u BiH proći mnogo vremena da otkriju da se moderno može graditi pored nečeg iako starog i da arhitektura ne mora ostati onakva kakva je oduvijek bila, kako on veli. Dobar primjer takvog razmišljanja je njegova Bijela džamija u Brčkom. Njegov ured upravo je radio na projektima zajedno sa prof. Zlatkom Ugljenom moderni objekat Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu koji je pokazao raskošnost Husejnovog talenta.


Novija izgradnja zgrada Općinskog suda u Tuzli zaintereosovala je građane svojom projektnom ljepotom na lokalitetu nekadašnjeg Doma Armije u posljednje vrijeme korištena od Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Nalazi se u neposrednoj blizini Gradske uprave, samo ih dijeli prelaz preko ulice, a u blizini je i Univerziteta, Hotela Tuzla, Hotela Mellain , Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva.
Kako nam je rekao projektant Husejn Dropić dipl.ing.arh.  koji je projektovao sa saradnikom,                   mr Nedim Čitaković dipl.ing.arh. , projekat je definiran kao projekat koji je izgrađen sa više okruženim saobračajnicama sa istočne strane ulicom ZAVNOBIH-a , sa sjeverne ulicom Prve inženjerske brigade, sa južnom rijekom Jalom. Sačuvali smo nekoliko vrijednih stabala , platana, breza, lipe zbog toga što sva vrijedna stabla drveća sa svojim izgledom i veličinom oplemenjuju lokalitet . Izgradili smo parking i obezbijeđen je pristup putničkim vozilima (74 parking mjesta) sa ove saobračajnice. Objekat se sastoji iz tri konstruktivne cjeline koje se  u svojoj punoj širini naslanjaju jedne na drugu i dužina zgrade Suda je paralelna sa zgradom Gradske uprave. Paralelno sa zgradom Gradske uprave nalazi se glavni ulaz u Hol za administraciju u prizemlju koja opslužuje građane i posjetioce Suda.  Prva i druga etaža je namijenjena za rad sudija i administrativno osoblje , a imaju i tri sudnice srednje veličine.Uz ove prostore imaju i prostorije za tužioce, sudsku policiju, holovi i komunikacije u objektu i svi drugi potrebni sadržaji , pojasnio je arhitekta Dropić. Objekat je izgrađen donatorskim sredstvima Evropske unije i ograničenost ovih sredstava značajno je uticalo na završne obrade kako u enterijeru, tako i na njegovim fasadnim površinama.


U isto vrijeme izgrađen je i Stambeno-poslovni objekat površine  892 m2 na Trgu Slobode u Tuzli. Prostor za gradnju ovih objekata je na zemljištu porušenih ranije  nekoliko objekata, (Samostan, Katolička crkva, Ugostiteljski objekat „Lovac“ , zgrada Glavne pošte u Tuzli) , koji su pretrpjeli velika oštećenja prouzrokovana neravnomjernim slijeganjem terena na ovom području krajem 20-tog stoljeća. Izgrađena je zgrada Privredne komore , a uz nju je izgrađen ovaj objekat koji po svom izgledu asocira na SO. Podrumski prostori i prostori u prizemlju namijenjeni su različitim poslovnim sadržajima, a svi spratovi za stanovanje. Imaju dva ulaza za stanare, oba sa sjeveroistočne strane, različite strukture i veličine. Ukupna korisnička površina objekta iznosi 3590 m2.
Pored ovih velikih objekata mnogobrojni građani tragaju za lokacijom Ambijenta – Arhitektonskog Ateljea, da urede svoju kuću  ili da naprave novu po projektu, pa mogu doći lično u njihov prostor u ulici M. Tita broj 8 ili nazvati na broj 035 252-400 , 252-408. Čekaju ih vrijedni projektanti.
Duška REBIĆ