"Valter"

Idemo zajedno

Autoceste FBiH će prvi put naplatiti penale zbog kašnjenja radova na gradnji autoputa i to zbog mosta Počitelj

Spread the love

Javno preduzeće Autoceste FBiH će prvi put obračunati penale odnosno ugovorne kazne zbog nepoštivanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

U konkretnom slučaju radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, tj. dionice Počitelj – Zvirovići koji je potpisan 20. juna 2019. godine. Izvođač radova je konzorcij: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group (Kina).

Datum početka ugovora bio je 26. septembar 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje je 900 dana odnosno datum završetka radova je bio predviđen za 14. mart 2022. godine.

Kako nam je potvrđeno prvobitni rok završetka radova je opravdano probijen te je novi rok produžen za 175 dana, odnosno do 5. septembra 2022. godine.

Ipak, radovi ni tada nisu završeni pa je izvođač radova tražio dodatno produženje roka do augusta ove godine.

Kako je potcvrđeno za Klix.ba Autoceste FBiH su utvrdile da je zahtjev za dodatno produženje roka za izvođenje radova neopravdan s obzirom da je već bilo određeno produženje roka za 175 dana, a svi radovi na mostu Počitelj su mogli biti završeni u već produženom roku za izvođenje.

Kako je ranije određeni novi rok za izvođenje radova istekao 5. septmebra 2022. godine, Autoceste FBiH su pokrenule proceduru naplate ugovorne kazne (penala) zbog kašnjenja završetka mosta Počitelj.

Klix.ba je od Autocesta FBiH tražio detalje te nam je odgovoreno da s obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu sa ugovorom obračunat će su penali u iznosu od maksimalno 10% od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje maksimalno od skoro tri miliona i 300 hiljada eura.

“Uprava Autocesta FBiH od početka mandata insistira na profesionalnom odnosu u toku izvođenja radova odlučno da se ugovorne obaveze moraju poštovati, te će u buduće za sva neopravdana kašnjenja izvođenja radova pokrenti proceduru naplate kazni (penala) zbog kašnjenja završetka radova prilikom izgradnje autoceste na Koridoru 5C”, rekli su iz ovog preduzeća.

Dalje naglašavaju da Autoceste FBiH kao investitor izgradnje je odlučno da izvođači radova moraju poštovati ugovorene rokove, te da će se izvođačima radova obračunavati penali odnosno ugovorne kazne zbog neopravdanih kašnjenja prilikom izvođenja radova.