"Valter"

Idemo zajedno

Rangel i Franz pozivaju EU da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, pređene su crvene linije

Spread the love

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom Romeo Franz i stalni izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel su danas u zajedničkoj izjavi osudili neustavno obilježavanje “Dana Republike srpske” 9. januara te pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Republike srpske Miloradu Dodiku.

Franz (Zeleni/EFA, Njemačka) i Rangel (EPP, Portugal) su naveli da je rukovodstvo entiteta Republike srpske 9. januara još jednom obilježilo ‘Dan Republike srpske’ uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. godine proglašeni neustavnim.

“Ignoriranje ovih odluka predstavlja krivično djelo”, podcrtali su, te dodali istakli da su proslavama 9. januara prethodile i prije i nakon njih 8. i 10. januara takozvane “svečane akademije” u Banjoj Luci i Distriktu Brčko.

“Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Također bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko srbijanskih ministara, predsjednika Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore na ovim nezakonitim događajima.”

Naglasili su da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, “što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih” te da to sprečavaja sve pokušaje pomirenja i rizikuje održavanje opasnih podjela unutar zemlje.

“U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja Republike Srpske Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg ‘Dana Republike srpske’ dovoljno govori o ‘osjećaju pripadnosti’ rukovodstva Republike srpske i njenog prezira prema osnovnim evropskim vrijednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u paradi 9. januara”, podcrtali su, te dodali da je ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji pod sankcijama EU od jula 2022. godine, te da je njegovim čelnicima zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

“Pređeno je nekoliko crvenih linija i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica odmakne dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima”, smatraju oni, te ocjenjuju da se Dodik “svojim izjavama i postupcima de facto odrekao političkog sporazuma od 12. juna 2022. godine koji je potpisao”.

Ponovili su poziv Evropskog parlamenta iz rezolucije od 6. jula 2022. godine u kojoj su države članice i međunarodna zajednica pozvane da “slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika” te su pozvali na “brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju”, prenosi N1.