"Valter"

Idemo zajedno

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

Spread the love

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga sedmice, četvrtu zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Rast cijena posljedica je oporavka privrede od koronakrize i rasta potražnje za gorivima, ali i problema s proizvodnjom u pojedinim zemljama.

Američka banka Citigroup procjenjuje da će na tržištu u sljedećih šest mjeseci u prosjeku nedostajati 1,5 milijuna barela dnevno, čak i ako se ponuda bude kontinuirano povećavala.

Pažnja je stoga okrenuta sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi u ponedjeljak trebali razgovarati o proizvodnoj politici.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više nafte kako bi cijene bile niže.

Podršku cijenama pruža i poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini jer je to potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Veći rast cijena goriva spriječilo je, pak, jačanje dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.