"Valter"

Idemo zajedno

Da li Tuzli treba vratiti Sinagogu

Spread the love

U sadašnjoj Klosterskoj ulici u Tuzli, nekada se zvala i ulica 17. septembra, neposredno u blizini današnjeg KŠC “Sveti Franjo” Tuzla, nalazio se hram ili kako su ga zvali “Templ”,  odnosno zgrada koju su građani zvali Sinagoga.

Pored Sinagoge nalazila se i jedan manji hram u kojem su se ljudi vjenčavali.

1938. godine između 9. i 10. novembra u noći pod nazivom “Kristallnact”- Kristalna noć, kada je izvršen progon Jevreja u Njemačkoj i Austriji i kada su napadnute, demolirane jevrejske prodavnice, vjerski objekti, jevrejska groblja, pa i sami Jevreji , tri godine kasnije “Kristallnaht” se desio i u Tuzli, te i napad na  hram Sinagogu, koji je u potpunosti demoliran i zapaljen te ubrzo i srušen.

Ova priča vodi nas u 1906. godinu u Tuzlu, kada su tuzlanski Jevreji sagradili jevrejsku sinagogu. Malo zvuči neobično i čudno – sinagoga u Tuzli, jer danas na mjestu njenog postojanja nećete pronaći, ni spomen ploču, ni sliku, niti pano sa fotografijama i dokazima da je tu postojala, svojom ljepotom ponosno je stojala rame uz rame do Klostera s jedne i Turalibegove džamije sa druge strane.